Plakja është një proces i natyrshëm dhe një pjesë integrale e jetës që nuk mund ta shmangim. Sidoqoftë, ushqimi që hamë mund të na ndihmojë të plakemi më mirë, si brenda ashtu edhe jashtë. Gjeni më poshtë se cilat 6 ushqime mund t’ju ndihmojnë të dukeni dhe të ndjeheni më të rinj dhe më të shëndetshëm, sipas Healthline.
Vaj ulliri ekstra Kërkimet kanë treguar se mund të ndihmojë në parandalimin e shumë sëmundjeve të zakonshme që lidhen me plakjen. Ul presionin e gjakut, zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës, ndihmon në parandalimin e sindromës metabolike dhe mund të jetë efektiv në luftimin e kancerit. Vaji i ullirit gjithashtu mund të ndihmojë që lëkura juaj të duket më e re. Studimet mbi kafshët dhe laboratorët sugjerojnë se ajo ka një efekt të fortë antiinflamator në lëkurë dhe mund ta mbrojë atë nga dëmtimi i diellit.
Çaj jeshil Çaji jeshil përmban shumë antioksidues, të cilët mund të mbrojnë lëkurën nga radikalet e lira dhe lufton diabetin, rezistencën e insulinës, inflamacionin dhe sëmundjet e zemrës. Ndihmon në mbrojtjen e kolagjenit, proteina kryesore në lëkurë e cila zvogëlon dhe madje pjesërisht të kthejë disa shenja të plakjes.
Peshk yndyror Peshku me vaj është me të vërtetë një ushqim i shkëlqyeshëm kundër plakjes. Yndyrat e saj me zinxhir të gjatë omega-3 janë të dobishme kundër sëmundjeve të zemrës, inflamacionit dhe kolitit ulceroz. Studimet sugjerojnë se ato gjithashtu mund të mbrojnë nga inflamacioni dhe dëmtimi që ndodhin gjatë ekspozimit në diell. Salmoni, një nga llojet më të popullarizuara të peshkut me vaj, ka një përbërës shtesë që mund ta bëjë lëkurën tuaj më të re. Ai përmban një antioksidues karotenoid të quajtur astaksantina, e cila është përgjegjës për ngjyrën rozë të salmonit. Astaksantina në salmon gjithashtu mund të përmirësojë elasticitetin dhe hidratimin e lëkurës.
Çokollatë e zezë / kakao Profili antioksidues i çokollatës së zezë është i pa konkurrencë. Është edhe më e fuqishme se manaferrat, boronicat. Kërkimet sugjerojnë që mund të ulë presionin e gjakut, të rrisë ndjeshmërinë ndaj insulinës dhe të përmirësojë funksionin arterial dhe elasticitetin. Çokollata përmban antioksidues flavanole që mbrojnë lëkurën nga dëmtimi i diellit. Sidoqoftë, sasia e flavanolit ndryshon ndjeshëm midis llojeve të ndryshëm të çokollatës. Mos harroni, sa më e lartë të jetë përmbajtja e kakaos, aq më e lartë është përmbajtja e flavanolit. Zgjidhni çokollatë të zezë me të paktën 70% përbërës kakao.
Domate Ofron një numër përfitimesh mbresëlënëse shëndetësore, disa prej të cilave mund t’i atribuohen përmbajtjes së lartë të likopenit, një lloj karotenoidi që zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru dhe kancerit të prostatës. Studimet tregojnë se ajo gjithashtu mund të mbrojë lëkurën nga rrezet e dëmshme të diellit. Gatimi i domateve me yndyra të shëndetshme, siç është vaji i ullirit, rrit ndjeshëm marrjen e likopenit në trup.
Erëza Përmbajnë përbërje të ndryshme bimore me efekte të dobishme në shëndet. Disa erëza mund të ndihmojnë edhe lëkurën të duket më e re. Kanella është treguar se rrit prodhimin e kolagjenit, e cila çon në rritjen e qëndrueshmërisë dhe elasticitetit të lëkurës. Gjithashtu zvogëlimin e dëmtimit të lëkurës si rezultat i produkteve përfundimtare të glikacionit (AGE), të cilat ndodhin kur nivelet e sheqerit në gjak janë të larta. Përveç kësaj, hulumtimet sugjerojnë se kapsaicina, e gjetur në specat djegës, mund të zvogëlojë disa nga ndryshimet në qelizat e lëkurës gjatë plakjes.