Shumë “legjenda urbane” flasin për telefonat që shpërthyen pasi u lanë në karikues gjithë natën. A ka edhe një kokërr të së vërtetës në këtë?

Si funksionojnë bateritë? Telefonat inteligjentë përdorin bateri të jonit litium (jon-li), të cilat kanë dy elektroda – njëra prej grafit dhe tjetra prej oksidit të kobaltit të litiumit. Midis tyre është një elektrolit i lëngshëm që lejon jonet e litiumit të udhëtojnë midis elektrodave. Kur karikoni telefonin, ata udhëtojnë në drejtim të kundërt.

Bateritë, ose jetëgjatësia e tyre, llogariten në cikle. Për shembull, iPhone mund të mbajë 80% të kapacitetit të tij origjinal pas 500 cikleve të plota. Cikli i karikimit përshkruhet se konsumon 100% të kapacitetit të baterisë, por jo me një lëvizje – brenda një dite mund të konsumoni 60% dhe të karikoni baterinë, dhe në një tjetër 40%, dhe vetëm pas kësaj do të “bëni” një cikël . Bateria, pra, humbet kapacitetin me kalimin e kohës, dhe ju mund të ndërmerrni disa hapa për të ruajtur “shëndetin” e saj.

Çfarë ndikon në jetën e baterisë? Jetëgjatësia e baterisë varet nga disa faktorë. Nëse e mbani të ngopur gjatë gjithë kohës, rrit rrezikun e reaksioneve parazitare, të cilat me kalimin e kohës çojnë në një rritje graduale të nivelit të rezistencës (rezistencës). Situata është e ngjashme me bateritë bosh – ulja në 0% përshpejton degradimin e baterisë, raporton Digital Trends. Shëndeti i baterisë ndikohet gjithashtu nga ngarkesa e shkaktuar nga aplikacione të shumta, kështu që nëse temperatura është mjaft e lartë, kjo mund të shkaktojë prishjen e elektrolitit dhe degradimin e përshpejtuar.

Një faktor tjetër për të cilin flitet pak është shpejtësia e karikimit. Nëse keni një karikues të shpejtë, bateria juaj do të mbarojë më shpejt. Për fat të mirë, problemi me karikimin e shpejtë është më i theksuar në automjetet motorike sesa në telefonat inteligjentë, megjithëse ndikon edhe në furnizimin me energji të pajisjes suaj mobile deri në një masë të caktuar. Ju gjithashtu duhet të kujdeseni të përdorni pajisje origjinale, ose një zëvendësim të çertifikuar. Karikuesit e lirë pa certifikatë jo vetëm që rrezikojnë jetën e baterisë, por gjithashtu mund të rrezikojnë telefonin tuaj.

Sa e rrezikshme është të lini telefonin në karikues brenda natës? Të gjithë telefonat inteligjentë (veçanërisht ato më të rinjtë) mund të njohin kur janë plotësisht të ngarkuar dhe automatikisht ndalojnë karikimin, në të njëjtën mënyrë që fiken automatikisht kur bateria arrin në zero. Prodhuesit instalojnë të ashtuquajturat “pika të ndërprerjes” në secilën bateri, kështu që ata mund të njohin kur bateria është e mbushur ose e zbrazët.

Lënia e telefonit në karikues brenda natës nuk do të dëmtojë baterinë, por gradualisht do të konsumohet. Kjo është e ashtuquajtura një problem “ngarkesë toksike”, i cili mund të çojë në jetëgjatësi më të shkurtër të baterisë. Kur bateria e telefonit inteligjent arrin 100% karikim, karikimi automatikisht mbyllet. Sapo bateria të bjerë në 99%, bateria ngadalë rimbushet për t’u kthyer në 100%, duke mbajtur kështu një karikim të plotë. Kjo është akoma më pak e dëmshme nga mbinxehja dhe dëmtimi mekanik, por, në fund të fundit, gjithsesi varet nga cilësia e telefonit.

Cila është mënyra më e mirë për të karikuar? Karikimi në raste “të vogla” është më i miri për shëndetin afatgjatë të baterisë. Për një jetë maksimale të baterisë, sugjerohet një karikim midis 20% dhe 80%.

Shkurtimisht: Përdorni gjithmonë karikues zyrtarë ose ata me një certifikatë të qartë; Mos lejoni që pajisja të mbinxehet. Nëse është e nevojshme, hiqeni atë nga mbushja gjatë natës. Mbajeni baterinë të ngarkuar midis 20% dhe 80%. Mos lejoni që bateria të shkarkohet plotësisht. Nëse nuk e fikni telefonin gjatë karikimit, mos përdorni aplikacione . Përdorni karikimin e shpejtë vetëm kur është absolutisht e nevojshme.