Sllovenia është ndër të paktat vende në Evropë ku ka statistikisht më shumë burra sesa gra, por renditet lart në BE për sa i përket arsimimit të grave dhe numrit të menaxhereve femra. 1.045.000 gra jetojnë në Slloveni, që është 49.8 për qind e gjithë popullsisë, njoftoi sot Zyra e Statistikave Sllovene, me rastin e 8 Marsit, Ditës së Gruas.

Këto janë të dhënat për vitin 2019, kur për herë të parë në 160 vjet që kur struktura e popullsisë së Sllovenisë është përpunuar statistikisht, ka pasur një situatë në të cilën numri i grave është më i vogël se numri i burrave.

Në Bashkimin Evropian, vetëm Luksemburgu, Malta dhe Suedia kanë më pak gra sesa burrat. Midis pjesës femërore të popullsisë, 39 për qind janë të punësuar dhe 29 për qind janë pensioniste. Të paktën 29 për qind e tyre kanë një diplomë kolegji. Mosha mesatare e grave në Slloveni është 45.1 vjeç dhe ato janë statistikisht më të reja se popullata mashkullore, raporton Hina. Në pozitat udhëheqëse në ekonomi, gratë janë ende në pakicë në krahasim me burrat, kështu që në vitin 2019 kishte 40 për qind të tyre, që është ende një rezultat shumë i mirë evropian pasi sllovenët janë vetëm prapa letonezëve, polakëve dhe suedezëve, raportojnë sot mediat sllovene duke iu referuar Zyrës Shtetërore të Statistikave.