Aktiviteti linguistik-kulturor në promovim të Shqipërisë në Itali ka qenë prej shekujsh i pandërprerë, qoftë në momente të e rrëta mes dy vendeve, si gjatë p ushtimit f ashist të Shqipërisë. E në fakt, në 1 prill 1940 ku doli numri i parë dhe deri më 1942, është publikuar revista dygjuhëshe, italisht dhe shqip, “ALBANIA-SHQIPNI”, me drejtues Ferdinando Guidi di Ragno dhe me një natyrë politike-ekonomike, shkencore e letrare, shoqëruar me foto dhe imazhe, transmeton lexo.com.al.

Është për t’u shënuar se në paragrafin hapës të revistës nënvizohej se: “Urdhni i dhanun rvistës “Shqipni” asht kështu: me zhvillue nji vepër t’urtë e të pa-reshtun për nji njoftuni ma të thellë ne mes dy popujve që janë vllaznue në bashkësin e Parandorake të Romës”./Lexo.com.al/e.c.