Një ndër figurat më emblematike të re volucionit grek që kremtohet me krenari sot e kësaj dite është një grua arvanitase sypatrembur, e njohur shkurt si Bubulina. Në fakt, legjenda e saj lindi si nëpër filma, duke kaluar nga dallgëzime sfi duese duke filluar që nga lindja e saj, humbja e dy bashkëshortëve dhe një l uftë të pashoqë kundër piratëve dhe më pas kundër Perandorisë Osmane gjatë rev olucionit grek. Bubulina, mbiemër ky i marrë gjatë martesës së saj të dytë me Dhimitër Bubulinën pasi burri i saj i parë Dhimitër Janozës v diq në be teje, lindi në një b urg të Stambollit pas një shoku të nënës së saj e cila kur mbërriti aty gjeti bashkëshortin e saj të b urgosur, të v dekur, transmeton lexo.com.al.

Bubulina vinte nga një familje arvanitase të vendosur në ishullin e Hidras, ishull ky i populluar nga arvanitas të shumtë së bashku me atë të Spetses. Ajo madje ka deklaruar se ndonëse në bindje dhe zemër ndihej greke ashtu si nëna dhe i ati i saj dhe luf tonte për pavarësinë greke, ajo pranonte hapur se në gjak ishte një shqiptare arvanitase. Ishte guximi i saj i pakufijshëm dhe trimëria e saj fr ikësuese shqiptare ajo që e ktheu atë në një simbol monumental që kremtohet sot kudo në Greqi dhe botë. Bubulina i jepte urdhra burrave nën komandën e saj në gjuhën shqipe, duke bërë që shumë komunitete arvanitase si në fashtrat e Buas, Spatës, Lalës, Laskës, Loësit, Muzaqit. Ndonëse ajo gjeti v dekjen jo nga arm iqtë në betejë por nga një komplot tra dhtar, ajo do të jetë përjetë një ndër gratë udhëheqëse që ndryshuan historinë e popujve ballkanikë dhe të një epoke./Lexo.com.al/e.c.