Pajisja për ndarjen e vaksinave antiCOVID-19, COVAX, ka hyrë në një marrëveshje me kompaninë amerikane të bioteknologjisë “Novavax” për të siguruar 350 milionë doza të vaksinës së tyre kandidate, që do të fillojnë të shpërndahen në tremujorin e tretë.

“Furnizimi i vaksinës pritet të fillojë në tremujorin e tretë të vitit 2021, sapo Novavax të ketë marrë autorizimet e kërkuara rregullatore. Dorëzimet do të vazhdojnë më pas gjatë gjysmës së dytë të këtij viti dhe deri në vitin 2022”, tha Aleanca e Vaksinave (Gavi), në një njoftim për shtyp.

Marrëveshja e blerjes paraprake, e nënshkruar sot, vijon një memorandum mirëkuptimi të nënshkruar në shkurt nga Gavi dhe Novavax, që garantoi hyrjen në një total kumulativ prej 1,1 miliard dozash të vaksinës Novavax.

Dozat e tjera (750 milionë) do të vijnë nga një marrëveshje blerjeje me Institutin e Serumit të Indisë (SII).

Novavax ka rënë dakord, gjithashtu, të sigurojë doza shtesë në rast se SII nuk mund të japë dozat e pritura të vaksinës.

Administrimi i vaksinës kandidate NVX-CoV2373 nga Novavax nuk është autorizuar ende në asnjë vend.