Marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës kanë kaluar nëpër dallgëzime të ndryshme ndër dekada, por që në fund ka dalë gjithmonë në sipërfaqe marrëdhënia natyrale e cila e ka pikënisjen në mbështetjen amerikane për pavarësinë e Shqipërisë dhe deri në mbështetjen për çështjen shqiptare në rajon dhe anëtarësimin e vendit tonë në NATO dhe BE. Një element pasqyrues i kësaj marrëdhënieje të evoluar është dhe vet godina e Ambasadës së Shteteve të Bashkuara në Tiranë, e njohur më parë si Legata Amerikane në Tiranë. Ndërtesa e cila u ndërtua në vitin 1929, u ble nga qeveria amerikane nga qeveria e Zogut. Trualli i blerë ndodhej në të njëjtin vend me Ambasadën sot, tek Rruga e Elbasanit. Rreth godinës dukej në pamje vetëm Mali i Dajtit nga larg dhe fusha boshe nga afër./Lexo.com.al/e.c.