Përdoruesit e Android duhet të kontrollojnë telefonat e tyre menjëherë për t`u siguruar që asnjë nga këto aplikacione të mbushura me malware nuk janë instaluar në pajisjet e tyre.

Përdoruesit e Android përballen me një kërcënim serioz pasi hakerët përdorin një teknikë të re që imiton aplikacione të njohura në një përpjekje për të mashtruar përdoruesit për t’i instaluar ato në telefonat e tyre, ku ata mund të fitojnë qasje në informacionin personal, duke përfshirë detajet bankare dhe mesazhet private.

Sulmi i fundit, i zbuluar nga një ekip nga Bitdefender, tregon se hakerët po mbështeten në metoda të reja në përpjekje për të fituar qasje në pajisjet dhe të gjitha të dhënat personale që ne i ruajmë.

Mesazhet me shkrim dhe madje edhe detajet e llogarive bankare u dërgoheshin drejtpërdrejt kriminelëve, madje viktimat madje nuk kishin vërejtur që sulmi kishte ndodhur.

Me Google Store Play tani shumë më të sigurt, hajdutët kibernetikë po e kanë gjithnjë e më të vështirë të injektojnë malware në tregun e popullarizuar.

Në vend të kësaj, ata krijojnë aplikacione të rreme jashtë Play Store zyrtar digjital të Google, duke u premtuar përdoruesve softuer antivirus, qasje në shërbimet televizive falas dhe më shumë.

Pasi aplikacionet të shkarkohen dhe instalohen, ato duken si shërbimet e një aplikacioni zyrtar dhe nuk ka gjasa që përdoruesi të vërejë se diçka nuk shkon, derisa të jetë tepër vonë. Aplikimet për t’u kujdesur përfshijnë:

Uplift: Health and Wellness App

BookReader

PlutoTV

Kaspersky: Free Antivirus

VLC MediaPlayer

Ndryshe nga iOS i Apple, Google lejon pronarët e telefonave inteligjentë Android dhe tabletëve të miratojnë shkarkime jashtë dyqanit të tyre të aplikacioneve. Ndërsa kjo u lejon përdoruesve më shumë kontroll mbi pajisjet e tyre – ajo gjithashtu hap pajisje për të prekshmit.

Pasi të mashtrohen për instalimin e tyre, përdoruesit më pas janë në shënjestër të një lloji të ri të virusit të quajtur Teabot që ka aftësinë për të transmetuar gjithçka drejtpërdrejt në ekran drejt përhershme në internet.

Kjo do të thotë një SMS personal me një partner, duke kontrolluar aplikacionin bankar celular dhe, natyrisht, detajet e kartës kur pazaret në internet mund të shikohen dhe vidhen.

Bitdefender thotë se ka identifikuar një metodë të çuditshme shpërndarjeje për një sulm të ri me mashtruesit duke përdorur një bllokues të rremë të reklamave që vepron si shkas për malware.

Versionet zyrtare të këtyre aplikacioneve, të cilat nuk preken nga malware, janë shkarkuar mbi 50 milionë herë dhe hakerët duket se po përdorin popullaritetin e madh të këtyre aplikacioneve në një përpjekje për të kaluar pa u vënë re.

Nëse mendoni se keni ndonjë nga aplikacionet e rreme të renditura më sipër në telefonin tuaj, duhet t’i fshini ato menjëherë.