Telegram mund të marrë një gjobë prej 55 milion euro nga Gjermania. Autoritetet gjermane kanë hapur një hetim mbi aplikacionin e mesazheve, duke e akuzuar atë për dështim në përputhje me ligjet kombëtare për kontrollimin e veprimeve të përdoruesve të mediave sociale, veçanërisht në lidhje me propagandën neo-naziste.

Sipas Berlinit, përhapja e Telegramit ka arritur një nivel që bie nën të njëjtat rregulla që respektojnë Facebook, Twitter dhe TikTok.

Aplikacioni me bazë në Dubai në pronësi të rusit Pavel Durov është instaluar në afërsisht 570 milion smartphone. Që nga fillimi i pandemisë së koronavirusit, popullariteti i tij është rritur jashtëzakonisht, veçanërisht në Europë, edhe për shkak të rregullave të reja për të dhënat personale të imponuara nga WhatsApp.

Telegrami megjithatë punon në një mënyrë shumë të ndryshme nga WhatsApp: ai mund të ketë kanale njëkahëshe – në të cilat vetëm menaxherët mund të komunikojnë me anëtarët e tjerë – të tjerët të menaxhuar nga robotët dhe Durov gjithmonë ka refuzuar të bashkëpunojë me autoritetet e çdo vendi, duke përshkruar platformën e tij si jashtë mundësive të shteteve.

Në Gjermani, aplikacioni është bërë faqja e preferuar e komunikimit për grupet neo-naziste, siç është lëvizja Querdenker. Në vitin 2017, parlamenti gjerman miratoi një ligj që shtriu ndalimet në propagandën e mohimit nazist, antisemitik dhe të Holokaustit edhe në kanalet online. Për këtë arsye, siç raportohet nga e përditshmja Der Spiegel, një zëdhënës i Ministrisë Gjermane të Drejtësisë njoftoi se ajo kishte dërguar komunikimet e para zyrtare tek operatorët e Telegramit.

Akuza është se ajo nuk siguronte një kanal zyrtar për ngritjen e ankesave kundër sjelljes së përdoruesit dhe se nuk tregonte një zyrtar të vendosur në Gjermani që mund të mbahej përgjegjës për sjelljen e përdoruesve në vend. Telegram ende nuk i është përgjigjur akuzave të autoriteteve gjermane dhe rrezikon një gjobë të rëndë.