Është thënë shumë për politikën e privatësisë së Apple për iPhone, Mac dhe iPad. Kryesisht, diskutimi u rrotullua rreth mbrojtjes së të dhënave personale të përdoruesve. Por, çfare nëse fshehtësia e bisedave që zhvillohen pranë atyre që kanë një iPhone do të rrezikohej?

Ky është dyshimi i ngritur në një video të Tik Tok nga aktorja britanike Elizabeth Henstridge, në të cilën ajo tregon sesi një veçori e smartphone-ve të Apple ju lejon të dëgjoni bisedat që zhvillohen edhe në distancë.

iPhone, privatësia (e të tjerëve) në rrezik?

Ajo që është e qartë, megjithatë, është se mund të ketë një problem “spiunazhi”. Megjithatë, pas të gjithave qëndron funksionaliteti absolutisht i respektueshëm. Ky është Live Listen, i cili u lejon atyre me dëmtim të dëgjimit të dëgjojnë bisedat në të cilat marrin pjesë me një volum më të rehatshëm.

Sidoqoftë, shtrirja e funksionalitetit do të shkonte përtej përdorimit të thjeshtë dhe pozitiv për të cilin lindi. Pak si dinamiti, i shpikur me qëllimin pozitiv për të ndihmuar minatorët dhe më pas i përdorur gjerësisht në luftë. Nuk ka luftë në këtë rast, por padyshim një çështje e mundshme e privatësisë.

Thjesht hyni në Control Center të një iPhone të pajisur me iOS 15, prandaj jo domosdoshmërisht me versionin më të fundit të telefonit Cupertino. Këtu kontrolloni shenjën plus të lidhur me “Dëgjim”. Ikona e veshit do të shfaqet në Qendrën e Kontrollit në ekranin kryesor, i cili mund të konsultohet duke rrëshqitur gishtin poshtë pasi ta drejtoni te bateria ose simboli WiFi.

Duke lidhur AirPods me pajisjen, mund të aktivizoni funksionin Live Listen dhe më pas të dëgjoni tinguj (përfshirë bisedat) brenda një rrezeje prej rreth 15 metrash. Tradhtia martesore në rrezik dhe fundi i sekreteve mes fqinjëve? Shqetësuese për privatësinë është edhe mundësia që mes bisedave të dëgjuara të ketë edhe ato që përmbajnë të dhëna personale dhe pse jo akses në kredencialet e pagesave dhe llogarive rrjedhëse.