Janë zbuluar një numër i madh aplikacionesh që janë përdorur në fushatë për të mashtruar përdoruesit me SMS.

Avast kreu një hetim, gjatë të cilit u zbulua se 151 aplikacione ishin të lidhura me fushatën UltimaSMS për mashtrimin e përdoruesve. E para ndër këto aplikacione është Ultima Keyboard 3D Pro, pas së cilës u emërua edhe fushata.

Në total, përdoruesit i kanë shkarkuar këto aplikacione me qëllim të keq më shumë se 10.5 milionë herë në mbi 80 vende. Një listë e plotë e aplikacioneve të hequra mund të gjendet këtu.

Google tashmë ka ndaluar secilin prej këtyre aplikacioneve të etiketuara në Play Store. Natyrisht, kompania nuk ka mundësi t’i fshijë ato nga pajisjet e përdoruesve, ndaj rekomandohet që përdoruesit t’i heqin menjëherë.

Aplikacionet ishin maskuar si tastiera të personalizuara, skanerë të kodit QR, programe të redaktimit të fotove dhe videove, filtra kamerash, lojëra. Aplikacionet ishin në gjendje të kontrollonin vendndodhjen e pajisjes, IMEI dhe numrin e telefonit, për të përcaktuar se cilin kod dhe gjuhë do të përdornin për të dërguar mesazhe mashtrimi.

Përdoruesit e synuar do të mashtroheshin në detaje private dhe më pas do të merrnin oferta për t’u abonuar në shërbimet premium SMS që kushtojnë deri në 40 dollarë në muaj.

Google ka bërë pastrime të mëdha në dyqanin e tij të aplikacioneve Play Store në të kaluarën, duke hequr programet që ishin të infektuara me malware Windows, adware dhe aplikacione miqësore për përdoruesit.