Facebook kapet ‘fshehurazi’ duke mbledhur të dhënat e përdoruesve pa u vënë re nga askush. Paralajmërimi shkon për përdouresit e iPhone dhe nuk ka asnjë mënyrë për të ndalur këtë gjurmim invaziv përveçse duke fshirë aplikacionin.

Sipas një artikulli të Zak Doffman në revistën e njohur Forbes, paralajmëroi përdoruesit e iPhone se Facebook ende kap të dhënat e vendndodhjes duke përdorur të dhenat nga fotot tuaja dhe adresa e IP.

Facebook e pranon këtë, duke refuzuar të merret parasysh që është diçka e gabuar kur përdoruesit çaktivizojnë në mënyrë specifike gjurmimin e vendndodhjes.

Tani studiuesit e sigurisë kanë paralajmëruar papritur se Facebook shkon edhe më tej, duke përdorur përshpejtuesin në iPhone tuaj për të gjurmuar një rrjedhë të vazhdueshme të lëvizjeve tuaja, të cilat mund të përdoren lehtësisht për të monitoruar aktivitetet ose sjelljet tuaja gjatë të ditës, në vende të veçanta ose kur ndërveproni me aplikacionet dhe shërbimet e tij. Në mënyrë alarmante, këto të dhëna madje mund t’ju përputhen me njerëzit pranë jush, pavarësisht nëse i njihni apo jo.

Ashtu si të dhënat e vendndodhjes së fotografisë, çështja më serioze këtu është se nuk ka absolutisht asnjë transparencë. Ju nuk jeni paralajmëruar që këto të dhëna po gjurmohen, nuk ka asnjë cilësim për të aktivizuar ose çaktivizuar gjurmimin; në fakt, nuk duket se ka ndonjë mënyrë për të fikur funksionin dhe për të ndaluar Facebook (fjalë për fjalë) në gjurmët e tij.

Studiuesit Talal Haj Bakry dhe Tommy Mysk paralajmërojnë se “Facebook lexon të dhënat e akselerometrit gjatë gjithë kohës. Nëse nuk lejoni qasjen e Facebook në vendndodhjen tuaj, aplikacioni mund të konstatojë ende vendndodhjen tuaj të saktë vetëm duke ju grupuar me përdorues që përputhen me të njëjtin model dridhjesh që regjistron përshpejtuesi i telefonit tuaj.”

Studiuesit thonë se çështja ndikon në Facebook, Instagram dhe WhatsApp, megjithëse me WhatsApp, është e mundur të çaktivizohet funksioni dhe platforma më siguroi se asnjë e dhënë nuk largohet kurrë nga pajisja e një përdoruesi. “Në Facebook dhe Instagram,” më tha Mysk, “nuk është e qartë pse aplikacioni po lexon akselerometrin, nuk mund të gjeja një mënyrë për ta çaktivizuar atë.Kjo do të thotë që ju duhet të fshini aplikacionin dhe të hyni në Facebook përmes shfletuesit tuaj.

Facebook është ekspozuar në mënyrë të sikletshme këtu, me Mysk që më thotë: “Kam testuar TikTok, WeChat, iMessage, Telegram dhe Signal. Ata nuk e bëjnë atë.”

Duke qenë se Facebook dominon instalimet e mediave sociale të iPhone-kjo do të ndikojë pothuajse të gjithë mbi miliarda përdorues e iPhone në mbarë botën. Facebook më konfirmoi se “ne përdorim të dhënat e akselerometrit për veçori të tilla si “dridhje-për-raportim” dhe për të siguruar disa lloje të funksioneve të kamerës, si p.sh. lëvizja përreth për një foto 360 gradë ose për kamerën.”

“Megjithëse të dhënat e akselerometrit duken të jenë të padëmshme,” thotë Mysk, “janë befasuese se çfarë aplikacionesh mund të përbëjnë nga këto matje”