Në fillim të shtatorit, WhatsApp mori një gjobë prej 225 milionë eurosh nga Autoriteti Irlandez i Privatësisë për mospërputhje me detyrimin e transparencës të përcaktuar në GDPR. Pothuajse tre muaj më vonë, kompania Menlo Park ka njoftuar se do të përditësojë politikën e privatësisë për të sqaruar disa aspekte të mbledhjes së të dhënave.

Gjoba e vendosur nga Komisioni Irlandez për Mbrojtjen e të Dhënave (DPC) duhej të ishte midis 30 dhe 50 milionë euro, por pas kërkesave të Garantuesve të vendeve të tjera ajo u rrit në 225 milionë euro (vetëm Amazon mori një gjobë më të lartë për shkeljen e GDPR). WhatsApp kishte deklaruar se shifra është joproporcionale, ndaj do të apelojë, por në të njëjtën kohë do të respektojë kërkesën për ndryshimin e informacionit.

Politika e re e privatësisë do të ofrojë më shumë informacion mbi mbledhjen dhe përdorimin e të dhënave të përdoruesve, si mbrohet dhe si ndahet me Meta-n. Prandaj, risia është krejtësisht e ndryshme nga ajo e shpallur në janar, e cila kërkonte miratimin e përdoruesit. Ndryshimet nuk janë publikuar ende. Versioni aktual i informacionit daton në 4 janar.

Prandaj WhatsApp nuk do të kërkojë ndonjë leje të qartë dhe as nuk do të bëjë ndryshime në shërbimin e mesazheve. Përdoruesit evropianë do të shohin vetëm një banderolë të vogël në krye të listës së bisedave, nga e cila do të mund të aksesojnë versionin e ri të politikës së privatësisë. Një zëdhënës i kompanisë konfirmoi se do të paraqitet një apel, duke vënë në dukje se WhatsApp garanton mbrojtje maksimale me kriptim nga skaji në fund.