Sipas Qendrës Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC), varianti Omicron i koronavirusit pritet të bëhet dominant në Evropë brenda dy muajve të parë të vitit 2022.

Pritet një rritje e mëtejshme e shpejtë e numrit të rasteve të Omicron në Zonën Ekonomike Evropiane (EEA), shkroi agjencia shëndetësore e BE-së me qendër në Stokholm në një vlerësim të përditësuar të rrezikut.

EEA përfshin 27 shtetet e BE-së, përfshirë Norvegjinë, Islandën dhe Lihtenshtajnin.

‘’Situata epidemiologjike në rajon aktualisht karakterizohet ende nga një numër i lartë i rasteve dhe një shkallë e ulët, por ngadalë në rritje e vdekshmërisë’’, shkroi ECDC.

Varianti Delta ende mbizotëron. Megjithatë, sipas parashikimeve të modelit, Omicron ka të ngjarë të bëhet varianti dominues në EEA brenda dy muajve të parë të vitit të ardhshëm.

Kjo varet nga “përhapja e lidhur me komunitetin” në krahasim me Delta dhe shkalla e “uljes së ndjeshme të efikasitetit të vaksinës”. Omicron besohet se ka shumë të ngjarë të shkaktojë pranime dhe vdekje të mëtejshme në spital.

‘’Muajt ​​e ardhshëm do të jenë të vështirë. Omicron pritet të vijë në një valë të madhe dhe të ushtrojë presion të ri mbi sistemet shëndetësore’’, theksoi komisionerja e shëndetësisë e BE-së, Stella Kyriakides.

Drejtori i ECDC Andrea Ammon tha gjithashtu se vendet duhet të shtojnë përpjekjet e tyre për të vaksinuar plotësisht njerëzit që nuk janë vaksinuar ende dhe për të ofruar vaksina përforcuese sa më shpejt të jetë e mundur.