Instagram njoftoi dje se do të lançojë veçori të reja në një përpjekje për të përmirësuar sigurinë e adoleshentëve në aplikacion, të tilla si kontrollet prindërore dhe një opsion për të parandaluar që njerëzit të etiketojnë ose raportojnë tek adoleshentët.

Ndryshimet vijnë një ditë përpara se CEO i Instagram, Adam Moseri, të dorëzohej në Kongres për herë të parë. Paraqitja e Moserit pason raportimet se Facebook dhe Instagram janë të vetëdijshëm për dëmin që po bëjnë aplikacionet dhe shërbimet e tyre, përfshirë shëndetin mendor të adoleshentëve.

Një burim i brendshëm në Facebook i raportuar fillimisht nga Wall Street Journal tha se mes adoleshentëve që raportuan ide për vetëvrasje, 13% e përdoruesve britanikë dhe 6% e përdoruesve amerikanë e gjetën këtë çështje në Instagram. Raportet bazoheshin në mijëra faqe dokumentesh të brendshme të ofruara nga ish-punonjësi dhe informatori i Facebook-ut, Francis Hogen. Më shumë se 40% e përdoruesve të Instagramit janë 22 vjeç e poshtë, sipas dokumenteve të brendshme të zbuluara dhe Instagram që atëherë ka ndaluar planet për të krijuar një version të veçantë të aplikacionit për fëmijët.

Moseri mund të nxjerrë në pah disa nga veçoritë e reja për të mbrojtur punën e kompanisë së tij para ligjvënësve.

Instagram do të parandalojë përdoruesit nga etiketimi ose raportimi i adoleshentëve që nuk i ndjekin, për shembull. Ai gjithashtu do të fillojë të sugjerojë tema të tjera nëse një adoleshent shpenzon shumë kohë për një interes të veçantë, tha kompania. Mjetet për prindërit dhe kujdestarët do të dalin gjithashtu vitin e ardhshëm që do t’i lejojnë prindërit të shohin dhe të kufizojnë kohën që adoleshentët e tyre kalojnë në Instagram dhe të njoftojnë prindërit nëse një adoleshent përmend një përdorues tjetër.

Një tjetër veçori, e quajtur “Take a Break”, do t’u kërkojë përdoruesve të ndalojnë më pak përdorimin e Instagramit dhe t’u japin kujtime përdoruesve që të bëjnë pushime më të gjata, tha Instagram. Funksioni, i cili duhet të aktivizohet fillimisht, do të publikohet në SHBA, Kanada dhe Australi të mërkurën dhe për të gjithë përdoruesit në fillim të vitit të ardhshëm, tha Instagram.

“Pas raporteve të efekteve toksike të Instagram-it, ne duam të dëgjojmë drejtpërdrejt nga udhëheqja e kompanisë, sepse ajo përdor algoritme të fuqishme që shtyjnë përmbajtje të dëmshme për fëmijët që i çojnë ata në vende të errëta dhe çfarë do të bëjë për ta bërë platformën e saj më të sigurt”, tha senatori Richard Blumenthal në CNBC.