Apple do të lejojë përdoruesit e iPhone të krijojnë trashëgiminë e tyre dixhitale. Pak si ajo që ndodh kur bëhet fjalë për trashëgimi më tradicionale, vetëm në këtë rast, akseset dhe të dhënat në lidhje me llogaritë e lidhura me pajisjen do t’u transferohen trashëgimtarëve.

Do të jetë e disponueshme për versionin e iOS 15.Në datën 14 dhjetor 2021 është e mundur që të ripërtërihet iPhone dhe iOS 15.2, duke përdorur versionin dixhital që vjen nga funksionet e fundit dhe të reja.

Përdoruesi i Apple do të duhet të zgjedhë një emër kujt t’i besojë, pas vdekjes së tij, bagazhin e informacionit dhe të të dhënave të mbrojtura nga sistemet e autorizimit të Apple. Një mjet i rëndësishëm, i cili do t’ju lejojë të rikuperoni të dhëna (sidomos fotot dhe videot) që përndryshe do të rrezikonin të humbisnin.

Si funksionon trashëgimia dixhitale e Apple

Pasi të përditësohet në iOS 15.2, do të jetë e mundur të caktohet një trashëgimtar dixhital. Për ta bërë këtë, do t’ju duhet të vendosni “Fjalëkalimi dhe siguria”, më pas në “Kontakt Trashëgimtari”.Personi i emëruar si trashëgimtar do të marrë një kod QR aksesi, i cili do të aktivizohet vetëm me vdekjen e pronarit të llogarisë.

Do t’ju lejojë të merrni një ID të veçantë Apple për të hyrë në llogarinë tuaj dhe një fjalëkalim, me kusht që të siguroni prova të qarta (certifikatë vdekjeje) të vdekjes. Kjo mundësi është gjithashtu e disponueshme për iPad dhe Mac, për sa kohë që ato janë përditësuar në iPadOS 15.2 dhe MacOS 12.1. Sapo të aktivizohet ID-ja speciale, çiftimi i përdoruesit dhe fjalëkalimi i përdorur nga pronari do të çaktivizohet dhe pajisjet e lidhura do të zhbllokohen (kyçja e aktivizimit do të hiqet).

Vlen të përmendet veçanërisht aftësia për të vazhduar hyrjen në llogarinë iCloud, ku shumica e përdoruesve të Apple mbajnë dokumente, skedarë multimedialë ose të dhëna të rëndësishme që duan t’i kenë gjithmonë me vete. Sidoqoftë, një akses në kohë, megjithëse i zgjatur: tre vjet, pas së cilës gjithçka që përmbahet në “re” do të fshihet. Të paktën nuk do të jetë më e nevojshme t’i drejtohesh gjyqtarit, siç ishte deri tani.

Një tjetër lajm i pritur në lidhje me iOS 15.2 është ardhja e Apple Music Voice, një abonim i aksesueshëm vetëm nëpërmjet komandës zanore. Do të ketë një kosto pak a shumë të përgjysmuar (4,99 euro në vend të 9,99) dhe mund të përdoret përmes Siri ose përmes HomePod mini i sapoardhur.

Nga ana e privatësisë Apple u ofron përdoruesve një panel përmes të cilit monitorojnë sjelljen, në lidhje me lejet e dhëna, të aplikacioneve të ndryshme të instaluara në iPhone-in e tyre.