Një rekord i ri rasti i zi, për shkak të efektit gjithëpërfshirës të mutacionit të Omicron, lë në hije normalitetin në Britani. Për herë të parë që nga shpërthimi i pandemisë në Albionin e Vjetër, numri i infeksioneve kaloi 200,000 , duke bërë që kryeministri Boris Johnson të bëjë deklarata urgjente.

Në 24 orët e fundit në Britani janë raportuar 218.724 raste me koronavirus , ndërsa shtrimet në spital janë rritur me 42%. Në Londër, shtrimet në spital u rritën me 32%.

Britania është një nga vendet e pakta në Evropë që nuk ka vendosur një tavan për kateringun, por së fundmi u vendos që të zgjatet detyrimi për përdorimin e maskës dhe të zgjatet doza e tretë duke e zgjatur kohën në tre muaj, nga e dyta si dhe mundësia e administrimit të dozës përforcuese për të gjithë moshat mbi 18 vjeç.

Beteja me koronavirusin nuk ka përfunduar, ” tha Boris Johnson në një konferencë shtypi nga Downing Street.

Në fokus të rritjes së infeksioneve që çojnë në çorganizim të sektorëve të ndryshëm, për shkak të mangësive të shumta që dalin.

” Ne kemi aftësinë për t’u marrë me Omicron pa e mbyllur vendin, ” tha Johnson në një konferencë shtypi, duke këmbëngulur në shmangien e “mbylljes” totale pavarësisht presionit nga zyrtarët shëndetësorë. Në partinë e tij, megjithatë, konservatorët më konservatorë thuhet se po vënë veton për të shmangur veprime të mëtejshme.

” Ne mund t’i lëmë shkollat ​​dhe bizneset të hapura dhe të gjejmë një mënyrë për të jetuar me virusin. “Ne po punojmë për çështjen e mungesave që do të prekin sektorët për shkak të rritjes së infeksioneve ” , shtoi kryeministri britanik.

Qeveria britanike po harton gjithashtu një plan për 100,000 punëtorë kyç të sektorit që do të testohen çdo ditë për koronavirusin. Në të njëjtën kohë, kryeministri britanik u fokusua në kryerjen e më shumë vaksinimeve me dozën përforcuese, duke thënë se “të paktën nëntë milionë. Bota nuk është marrë “.

“ Është zemërthyese që 90% e pacientëve në ICU nuk kishin marrë dozën përforcuese dhe më shumë se 60% në njësitë e kujdesit intensiv janë të pavaksinuar. “Njerëzit po vdesin sepse nuk janë vaksinuar .”

Siç theksoi edhe profesori dhe anëtari i komitetit të ekspertëve, Chris Whitty, dozat mbështetëse mbrojnë 88% të shtrimeve në spital.

” Ne kemi prova që doza përforcuese mbron 88% nga sëmundjet e rënda, shtrimi në spital dhe vdekja, ” tha profesori, duke i kërkuar kujtdo që nuk ka marrë dozën përforcuese të mos e vonojë atë.