Do të ketë ende një ndarje midis flluskave blu dhe jeshile, por mesazhet mes përdoruesve të iPhone dhe Android do të bëhen më të këndshme. Apple zbuloi se do të shtojë një standard të ri të mesazheve ‘më vonë vitin e ardhshëm’ për t’i lejuar pronarët e Android të përdorin disa veçori të iMessage.

Ndryshimi do të lejojë që të dy sistemet operative të përjetojnë marrjen e leximit, treguesit e shtypjes dhe ndarjen e përmirësuar të mediave. Apple është vendosur të shtojë mbështetje për standardin RCS (Rich Communication Services) në një përditësim të softuerit më vonë vitin e ardhshëm. Përditësimi, i zbuluar për herë të parë nga 9to5Mac , është gjithashtu mënyra e Apple për të qetësuar Aktin e Tregjeve Dixhitale të Bashkimit Evropian të lëshuar në vitin 2020, i cili parandalon ‘rojtarët nga vendosja e kushteve të padrejta për bizneset dhe përdoruesit përfundimtarë’. Kjo do të thotë se kompanitë si Apple duhet t’i bëjnë shërbimet të disponueshme në të gjitha platformat – madje edhe Android-et e saj rivale. Në një deklaratë për 9to5 Mac, një zëdhënës i Apple tha: ‘Më vonë vitin e ardhshëm, ne do të shtojmë mbështetje për RCS Universal Profile, standardi siç publikohet aktualisht nga Shoqata GSM.

“Ne besojmë se RCS Universal Profile do të ofrojë një përvojë më të mirë ndërveprueshmërie kur krahasohet me SMS ose MMS. “Kjo do të funksionojë së bashku me iMessage, i cili do të vazhdojë të jetë përvoja më e mirë dhe më e sigurt e mesazheve për përdoruesit e Apple.” Google shpërndau RCS për klientët e tij në SHBA në 2019, duke përfshirë leximin e faturave, treguesit e shtypjes dhe përdorimin e ËiFi për të dërguar mesazhe.

Lëvizja ishte për të konkurruar me pëlqimet e iMessage dhe Facebook Messenger.
Por, standardi nuk është në përputhje me mesazhet e Apple. Apple, megjithatë, nuk po i fton përdoruesit e Android në platformë, por po shton RCS veçmas. RCS është projektuar për të zëvendësuar standardin e mesazheve të shkurtra (SMS) dhe është zhvilluar që nga viti 2007 me ndihmën e organit tregtar të Shoqatës së Sistemit Global për Komunikimet Mobile (GSMA). Apple ka shtyrë prapa adoptimin e RCS për më shumë se një vit, edhe pse Google dhe të tjerët i kanë bërë presion prodhuesit të iPhone për të adoptuar teknologjinë, thuhet në raport.