Askush nuk do të jetojë përgjithmonë. Qëndrimi ynë në tokë do të përfundojë në një moment, ne thjesht nuk e dimë se kur. Ajo që dimë është se, mesatarisht, gratë jetojnë më gjatë se burrat.

Çfarë e arsyeton këtë ndryshim? Më poshtë do të shohim arsyet.

Hormonet

Një nga arsyet pse gratë jetojnë më gjatë është estrogjeni. Këto mbajnë enët e gjakut të shëndetshme dhe përmirësojnë funksionin e qelizave, dhe gjithashtu mund të ulin kolesterolin LDL (të keq) dhe të rrisin kolesterolin HDL (të mirë).

Meshkujt janë më të rrezikuar

Si rregull, gratë kujdesen më mirë për veten. Ata pinë më pak duhan, pinë më pak alkool, ushqehen më shëndetshëm dhe përdorin më pak drogë. Kështu, zvogëlohet rreziku i sëmundjeve kronike si hipertensioni, sëmundjet e veshkave dhe mëlçisë, si dhe nga obeziteti.

Përveç kësaj, meshkujt drejtojnë makinën më të pakujdesshëm, ushtrojnë pa mbrojtje dhe dëmtojnë veten dhe profesionet e tyre, të cilat shpesh janë manuale, mund t’i vënë në rrezik.

Meshkujt i shtypin më shumë emocionet e tyre

Dhe këtu fajin e ka patriarkia. Dhe po, shprehja e ndjenjave çon në jetëgjatësi.

Ne jetojmë në një shoqëri që u bën presion burrave të jenë të ashpër, të mos qajnë, të mos mërziten. Për të mbajtur ndjenjat e tyre për veten e tyre, për t’u dukur të fortë. Rezultati është se ata përballen me çrregullime të shëndetit mendor, duke përfshirë depresionin dhe ankthin. Fizikisht, tani, kjo shtypje çon në një rrezik të shtuar të sëmundjeve kardiovaskulare, ndërsa dobëson sistemin imunitar.

Gratë kanë më shumë gjasa të shkojnë te mjeku

Meshkujt kanë shumë më tepër gjasa të injorojnë simptomat që janë me kohëzgjatje të shkurtër, duke shmangur një vizitë te mjeku. Zakonisht, ata bëjnë takime vetëm nëse u ndodh diçka shqetësuese dhe kështu dështojnë në parandalimin. Gjithashtu, shumë shpesh ata injorojnë këshillat e mjekut të tyre dhe bëjnë një mënyrë jetese jo të shëndetshme, pavarësisht se kanë probleme shëndetësore./abcnews.al