Frank-Walter Steinmeier u bë sot presidenti i parë gjerman që viziton Qipron, me rastin e 20-vjetorit të anëtarësimit të Republikës së Qipros në Bashkimin Europian dhe për të nderuar marrëdhëniet e miqësisë dhe bashkëpunimit mes dy vendeve.

Me emigracionin, krizën në Lindjen e Mesme dhe çështjet e sigurisë si tema qendrore në axhendën e bisedimeve, si dhe rrugën drejt zgjedhjeve europiane, vizita zyrtare historike e Presidentit Federal filloi me pritjen me nderime ushtarake. në Pallatin Presidencial nga Presidenti i Republikës së Qipros, Nikos Christodoulidis.

Presidenti qipriot e dekoroi me Kryqin e Madh të Urdhrit të Gjermanisë.

“Medaljet simbolizojnë njohjen dhe angazhimin e kombeve tona dhe detyrimin për të forcuar më tej lidhjet tona,” tha Nikos Christodoulides.

Pas takimit privat të dy liderëve, pasuan bisedime të zgjeruara mes delegacioneve. Gjatë pritjes së presidentit federal, Nikos Christodoulidis, duke theksuar natyrën historike të vizitës, vuri në dukje 50-vjetorin e pushtimit dhe vazhdimit të pushtimit turk, si dhe 20 vite nga anëtarësimi i Republikës së Qipros në Bashkimin Europian.

“Ju po vizitoni një zonë që po përballet me sfida serioze. Qiproja, partneri më i afërt i BE-së në rajon, ka marrëdhënie të shkëlqyera me të gjitha vendet fqinje dhe ne po përpiqemi të krijojmë kushte stabiliteti”, tha presidenti qipriot dhe shprehu optimizmin e tij për rezultatin pozitiv të bisedimeve dypalëshe.

“Ne jemi në një pikë kritike në BE dhe duhet të diskutojmë të ardhmen e familjes sonë europiane. Qiproja mbështet integrimin europian”, tha Christodoulidis dhe vuri në dukje përvojën e gjatë të Steinmeier, duke përfshirë edhe postin e tij si ministër i Jashtëm, gjatë së cilës ai e vizitoi Qipron, dy herë.

Presidenti Federal njohu sfidat kryesore në rajon dhe theksoi kryesisht krizën humanitare si pasojë e luftës në Ukrainë dhe situatën në Lindjen e Mesme.

Më tej ai theksoi nevojën urgjente për gjetjen e zgjidhjeve për këto kriza.