Greqia dhe Spanja janë nën presion të madh nga aleatët e tyre në BE dhe NATO për t’i siguruar Ukrainës sisteme shtesë të mbrojtjes ajrore.

Udhëheqësit e tjerë të BE-së shfrytëzuan samitin e javës së kaluar në Bruksel për të nxitur personalisht kryeministrat spanjollë dhe grekë Pedro Sánchez dhe Kyriakos Mitsotakis që të dhurojnë disa nga sistemet e tyre në Ukrainë, thanë njerëzit e informuar mbi diskutimet, shkruan Financial Times.

Dy liderëve, forcat e armatosura të të cilëve kanë më shumë se një duzinë sisteme Patriot plus të tjera të tilla si S-300, iu tha se nevojat e tyre nuk janë aq të mëdha sa ato të Ukrainës dhe se nuk përballen me ndonjë kërcënim të menjëhershëm.

Zyrtarët thanë se Polonia dhe Rumania, të cilat gjithashtu kanë Patriotë, janë nën presion më të vogël për të konsideruar furnizimin e këtyre sistemeve në Kiev, duke pasur parasysh vendndodhjen e tyre më të cenueshme në kufirin me Ukrainën.

Ukraina aktualisht ka të paktën tre sisteme Patriot, duke përfshirë një nga SHBA dhe dy nga Gjermania.