Të dënohen ata që ju shesin dhe ofrojnë falas duhan dhe cigare elektronike fëmijëve nën 18 vjeç.

Ky është sugjerimi i dy deputetëve Etilda Gjonaj dhe Erjon Brace dorëzuar në parlament, në kulmin e diskutimeve për ribërjen e kodit penal për të cilin ende ekspertët po diskutojnë.
Ky propozim i ish ministres së drejtësisë Gjonaj dhe ish zëvendës kryeministrit Brace vjen jo shumë larg nga koha kur ministria e drejtësisë hapi thirrjen ndaj ekspertëve për të depozituar propozimet e tyre për Kodin e Ri penal. në shkresën që TCH e disponon dorëzuar në kuvend në 5 prill Braçe dhe Gjonaj kërkojnë shtesa në Kodin penal me katër nene dhe dënimin me gjobë nga 100 mijë lekë deri në 300 mijë lekë ose me burgim deri në 6 muaj të kujtdo që shet , furnizon ofron falas produkte të duhanit dhe cigareve elektronike.

Vitet e fundit theksohet në relacion ka patur një rritje alarmante të përdorimit të duhanit tek fëmijët dhe të rinjtë. Gjonaj dhe Brace sjellin si shembuj praktikën ndërkombëtare siç ai i 2019 në SHBA kur u miratua akti federal që rriti moshën për shitjen e duhaneve nga 18 në 21 vjeç duke e shpallur të paligjshme shitjen e cigares , puros dhe e cigares deri në 21 vjeç.
E njëjta gjë parashikohet edhe në gjermani, që dënon me gjobë shitjen e duhanit tek të miturit deri në pesë milionë euro. ndërsa në Irlandë shitja e cigareve elektronike fëmijëve nën 18 vjeç sanksionohet me gjobë deri në 3 mijë paund.