Juristi Romeo Kara që denoncoi Ilir Metën për aferën CEZ-DIA, gjatë një interviste ka dhënë disa detaje për hetimet ndaj kreut të Partisë së Lirisë.

-Avokat Kara, çfarë do të ndodh me dosjet e Ilir Metës që ju keni kallëzuar edhe çështjen “CEZ-DIA”, a e konsideroni në vonesë drejtësinë apo jo?

Deri diku edhe me vonesë e konsideroj, por duke njohur dosjen, duke njohur politikisht edhe më tej Ilir Metën si person, mendoj që deklaratat e tij janë shprehja më e saktë që konfirmojnë se ai është në pozitë të vështirë dhe që ai e pret nga momenti në moment një përballje finale me organet e drejtësisë, duke filluar SPAK-u e më pas me të tjerët. Gjithë retorika e tij, denigruese dhe kërcënuese karshi SPAK-ut dhe pjesëtarëve të tjerë në proces duke filluar nga unë si kallëzues dhe atyre që kanë dëshmuar, ai më mirë se kushdo e di hesapet e tij me përballjen finale me drejtësinë do të jetë shumë afër.

-Do të jetë shumë afër në bindjen tuaj apo keni patur komunikim?

Kurrë nuk kam abuzuar, kam bindje dhe është një logjikë procesi dhe nuk abuzoj kurrë me informacione se këtë e di unë, këtë ma tha dikush, jo. Ky proces do të shkojë këtu dhe të gjitha veprimet e tjera që ka ky person që është në fokus të këtij procesi edhe enturazhi i tij. Sepse po dëgjojmë tani se dhe personat rreth tij janë vënë në hetim për pastrim parash. Pra është marrë seriozisht. Drejtësia nuk po merret në përballje me Metën vetëm si person apo familjarët e tij, por në fakt me të gjithë establishmentin e tij politik, që në fakt për mua është një organizatë kriminale. Do të vazhdojnë të jenë ligjërisht si parti politike apo do të ndjekin apo do të shkrihen dhe pastaj persona përgjegjës do të përgjigjen para ligjit, ai anëtarë të një organizate kriminale. Kanë përdorur organizimin e tyre dhe kanë lëvruar në fushën e krimit kaq egër, por më hipokritja dhe e pa pranueshmja është se kanë bërë në emër të ligjit dhe të drejtësisë. Kanë kapur organet ligjvënëse e ligj zbatuese dhe po na vënë ne si popullsi në pozita të tilla që na vejnë të gjitha organizatat kriminale, por ato mund të jenë ilegale, këto janë kryer dhe në legale e shfrytëzojnë edhe ligjin në favor të paligjshmërisë së tyre.

-Mendoni që kjo ka qenë një makineri e madhe e korrupsionit?

Mendoj që kjo është e madhe dhe se të treja partitë kanë vend që pjesët e mëdhaja të dalin si organizata kriminale. Duhet të hetohen si organizata të mëdha kriminale pasi kanë përdorur aksesin që kanë patur për të qenë ligjvënës apo ligjzbatues. Mund të kemi edhe ligje që kanë dalë në konflikte interesi dhe mendoj se një nga format e diskutimit duhet të ishte sesi të ndaloheshin konfliktet e interesit por njëkohësisht nuk mund të ndalohet ajo pikë fillestare e korrupsionit, pa ndaluar prokurimi dhe operimi me firmat offshore. Të zbardhen të gjitha firmat offshore, mundësisht Shqipëria që është zhytur në korrupsion, duhet të mos lejojë që qeveritarët e thjeshtë të operojnë në treg me offshore pasi ne nuk e dimë se çfarë parash janë. Mund të jenë para korrupsioni, terrorizmi dhe krimi e trafiqesh. Mendoj që kanë dalë akte ligjore dhe nën ligjore ku kanë qenë vetë ministrja apo një grup deputetësh që kanë strukturuar firmat offshore duke bërë ligje në interesa të tyre duke dëmtuar rëndë jo vetëm tregun por edhe arkën e shtetit. Këtu ka shumë punë, jo partitë si subjekte, si entitete por është një pjesë e tyre që mund të ketë të drejtë që ta përmend korrupsionin. Kam parë në ekrane njerëz që mund të kenë peshuar paratë se kanë përtuar t’i numërojnë e tani po na flasin për korrupsionin.

-I peshonin paratë?

Po. Dikë prej tyre do e pyesja, sa peshojnë 2 milion e 400 mijë euro në prerje 500-she. Ai person e di shumë mirë.

-Ju e dini që një nga politikanët peshonte dhe paratë me peshore?

Po, po. Ka iniciuar edhe ligje të cilat kanë qenë në konflikt interesi dhe mendoj se është një nga personat i cili ka operuar në kompani offshore.

-Në opozitë apo në qeveri avokat?

Ish-anëtar qeverie. Mendoj që vetë ky lloj procesi po zhvillohet ashtu si duhet. Do të sjelli mbase dhe një katarsis te të gjitha forcat politik. Kush e përballon, do të mbijetojë duke lënë një pjesë të llumit të saj mbrapa, kush nuk e përballon mund të dal dhe jashtë ligji si forcë politike, këtë shoh.