Gourmet Grubb, një fillim i bazuar në Cape Town, po shpreson të përdor akullore për të prezantuar publikun me botën e ngrënies së insekteve. Në Afrikën e Jugut do dalë së shpejti në treg një akullorë shumë e shtrenjtë e cila do përdorë EntoMilk, një alternative e qumështit e bërë nga përzierja e larvave të një insekti tropikal të njohur si mizat solare e zezë. Kombet e Bashkuara parashikon që bota do të duhet të dyfishojë prodhimin e ushqimit për të ushqyer popullsinë globale deri në vitin 2050 dhe ka promovuar prej kohësh bujqësinë e insekteve si një burim të qëndrueshëm të proteinave për bagëtitë tradicionale.
Të gjithë e duan akulloren- “Ne u përpoqëm të ndryshojmë mënyrën se si insektet u panë, u prodhuan dhe u përdorën në industrinë e ushqimit”, tha Leah Bessa, e cila bashkë-themeloi Gourmet Grubb në 2017. Megjithëse mbi 1.900 specie insektesh vlerësohet të konsumohen nga njerëzit në të gjithë botën, insektet nuk duhet të arrijnë në rrjedhën kryesore të kuzhinës perëndimore. Akullorja “qumësht” e insekteve bëhet me përbërës natyralë, siç janë mjalti i papërpunuar, kakao, erëzat dhe gjalpi organik i kikirikut. “Ne prisnim shumë shtytje prapa, megjithatë njerëzit kanë qenë jashtëzakonisht të hapur,” tha Bessa për CNN. “Të gjithë e duan akulloren”. Aromat e akullores përfshijnë çokollatë, gjalp kikiriku dhe erëza të Krishtlindjes. Sipas Bessa, EntoMilk ka “një ndërmarrje pak tokësore” dhe i jep akullores “një shije të pasur, të butë”.
Por nuk ka të bëjë vetëm me shijen, Bessa thotë se akullorja e insekteve është gjithashtu e lartë në lëndë ushqyese. Sipas Gourmet Grubb, EntoMilk është pesë herë më i lartë në proteina sesa qumështi. Sipas Kombeve të Bashkuara, insektet ofrojnë lëndë ushqyese që janë të krahasueshme me mishin dhe peshkun.”Insektet janë në thelb të pasura me yndyrë dhe proteina dhe minerale,” tha Bessa. “Fluturushja e zezë e ngurtë ka përmbajtje proteine dhe yndyre të krahasueshme me viçin, dhe zinkun, hekurin dhe kalciumin që janë shumë më të larta se ai i viçit”. EntoMilk është gjithashtu pa laktozë dhe pa gluten, dhe ndryshe nga qumështi normal, nuk përmban karbohidrate ose sheqerna.
Miqësore me mjedisin- “Ne vendosëm të përqëndrohemi në një industri [ushqim] që është nën një presion të madh për shkak të mirëqenies së kafshëve dhe shqetësimeve mjedisore,” tha Bessa. “Insektet nuk janë qenie të ndjeshme, dhe ato rriten vetëm në kushtet në të cilat lulëzojnë, kështu që kushtet e bujqësisë kujdesen për nevojat e tyre për mirëqenien e kafshëve.” EntoMilk është një alternative e qumështit e bërë nga insektet. Wshtë plot me lëndë ushqyese dhe miqësore me mjedisin për fermat dhe prodhimet. Sipas Gourmet Grubb, litër për litër, EntoMilk është më shumë ujë dhe energji me efikasitet për të prodhuar sesa çdo qumësht ose alternative tjetwr të qumështit. “Insektet kanë nevojë për shumë pak ujë, ushqim dhe hapësirë për tu rritur,” shpjegoi Bessa. “Ato gjithashtu prodhojnë pak / aspak gazra serë në krahasim me bagëtinë tradicionale.”
Për shkak se insektet mund të kultivohen në ambiente të vogla, të kontrolluara, ato mund të rriten në zona urbane, duke zvogëluar ndikimin e transportit të qumështit në qytet. Do të thotë gjithashtu se ata kanë më pak rrezik të ndikohen nga modelet e jashtme të klimës, të cilat do të ndikonin në bagëti. Ekziston gjithashtu mundësi që bujqësia e insekteve të zvogëlojë mbeturinat. “Disa insekte, si larvat e mizave solare të zeza, kanë aftësinë të ushqehen me një gamë të gjerë të lëndëve organike,” tha Bessa. “Për shembull, kokrra e harxhuar e mbetur nga pirja e birrës përdoret për të ushqyer larvat.”
E ardhmja e ushqimit? Aktualisht, akullorja e Gourmet Grubb po shpërndahet vetëm në Afrikën e Jugut, por tregu global i insekteve ushqimore parashikohet të arrijë në 1.2 miliardë dollarë deri në vitin 2023. Si dhe akullore, Gourmet Grubb ndihmon në zhvillimin e pjatave të këndshme. Muajin e kaluar, Gourmet Grubb hapi gjithashtu një dyqan për krijimin e koncepteve, i cili përfshinte enët e shijshme të insekteve, siç janë makaronat me pluhurin e insekteve, krokset e larvave të zeza të chickpea dhe hummusin e krimbit të mopanit, për të shërbyer përkrah akullores së saj. “Ne duhet të gjejmë alternativa që do të jenë në gjendje të mbështesin popullsinë në rritje dhe të krijojnë një sistem bujqësor të qëndrueshëm dhe miqësor ndaj mjedisit”, tha Bessa. “E vetmja mënyrë që EntoMilk me të vërtetë mund të bëjë ndryshime dhe të zvogëlojë presionet e qumështit tradicional është nëse pranohet dhe konsumohet në një shkallë globale.”