Mero Baze

Një gjykatës në Tiranë i lidhur ngushtë me Partinë Demokratike pushoi çështjen hetimit të privatizimit të Kompanisë OSHE blerë nga CEZ, ku shikohen qartë së paky dy element. E para paracaktuesi i blerësit CEZ përmes lobimit të djalit të Sali Berishës dhe një sekseri të tij dhe së dyti roli i Shkëlzen Berishës si tutor dhe në vazhdimësi, duke qenë ndërlidhës mes babait kryeministër dhe pronarëve të CEZ, në negociata që i kanë kushtuar miliona dollarë buxhetit të qeverisë shqiptare.

Kontrolli i familjes Berisha mbi kompaninë private CEZ që privatizoi OSHE, vjen nga historia e privatizimit, ku sekseri Ndue Kalaj ka lënë gjurmë në paracaktimin e blerjes së kompanisë nga CEZ qysh në takimet e para në vitin 2006.

http://ëëë.gazetatema.net/2017/01/25/dokumenti-privatizimi-i-oshe-i-paracaktuar-ne-2007-n-shkelzen-berisha-urdheroi-boden-te-niste-procedurat/

Një qytetar I Kosovës, I lidhur me djalin e ish kryeministrit Sali Berisha, është paguar si “konsulent privat”, (jo kompani) me 7 milion euro, për të cilat I është mundësuar nga një bankë e nivelit të dytë në Shqipëri, ti tërheq në “cash” në një ditë, para zgjedhjeve të vitit 2009, duke humbur gjurmët e transaksioneve të mëtejshme. Shtetasi quhet Nue Kalaj, dhe ka edhe një emër tjetër në Francë, Noel.

Ai nuk zotëron ndonjë kompani konsulence , por thjesht si person kontakti I familjes në pushtet në Shqipëri në atë kohë, me kompaninë çeke CEZ, është paguar me një shumë marramendëse, që zor se paguhet dhe një kompani me famë ndërkombëtare, në rast se do të ishte realisht konsulente e procesit të privatizimit.

Është e qartë që janë paret e korrupsionit me të cilat duhet të paguhej Familja për nderin që u bënte çekëve në kushtet skllavëruese të privatizimit të shoqërisë shtetërore OSHE, e cila po ashtu dështoi katër vjet më vonë. Dhe dështimi i privatizimit është një argument dhe më i fort që gjithcka është bërë për ryshfet.

Problemi që hap ky transaksion I provueshëm nga ana juridike, është i shumëanshëm.

është shumë problem të argumentosh një fature prej 7 milionë euro, për një njeri që nuk ka kompani, të paguara nga një kompani e madhe shtetërore sic është CEZ.

Fare mirë ai mund të paguhej në Pragë, apo Kosovë, dhe nuk kishte pse I merrte “cash” në Tiranë. Kjo tregon më shumë se ku duhet ti linte ato pare dhe jo ku duhet ti merrte.

Për të paguar një kompani konsulence, nevojitet një situacion pune, një vëllim I provueshëm pune, dhe një sër elementsh të tjerë juridikë dhe financiarë që provojnë se pagesa ja ka vlejtur.

Personi në fjalë ka qenë ndërmejtës jo formal I gjithë procesit të afrimit të CEZ me Berishën dhe në fund triumfator I blerjes së OSHE nga CEZ, duke tërehqur 7 milion euro në “cash” në Tiranë. Është e qartë se janë detyrime për dikë tjetër në Tiranë, ndryshe nuk kishte si ti binte me thes nga Çekia apo Franca.

Emri I këtij personi, është përmendur nga vet Berisha, në debatin me Gjiknurin, në vitin 2015, duke I dal të keqes përpara dhe duke deklaruar, se “ju doni të lidhni djalin tim me këtë person”.

Kjo tregon se Berisha e di se ku e ka problemin me ryshfetin në këtë privatizim. SPAK duhet të kuptoj se ka gjurmë konkrete konsulence nga ky person në kontratën e disfavorshme, që qeveria shqiptare lidhi me CEZ në atë kohë . është e qartë se kemi të bëjmë me një sekser në dëm të shtetit shqiptar të lidhur me berishët, nëse nuk ka, aq më keq, kemi të bëjmë thjeshtë me një korrier parash për berishët.

Por jo gjithçka mbyllet me privatizimin. Roli i Shkëlzen Berishës provohet qartë, duke qenë ndërlidhës mes babait kryeministër dhe pronarëve të CEZ, në negociata që i kanë kushtuar miliona dollarë buxhetit të qeverisë shqiptare.

Në një email që u zbulua dhe u pranua zyrtarisht si provë, prej drejtorit të CEZ për Shqipërinë, Hejsek, bëhej fjalë për një takim që u nevojitej me kryeministrin Berisha për një aferë që ka të bëjë me çmimin e energjisë elektrike, takim që duket se ishte lobuar nga i biri i Sali Berishës. Në email thuhet se pas takimit me Berishën, do të bëhej takimi me të birin.

Pra kemi një provë zyrtare që i biri i Sali Berishës rregullon takime mes babait kryeministër dhe drejtorit të kompanisë private CEZ.

Provat e mëpastajme tregojnë se takimi u realizua dhe se vendimi i qeverisë që u lobua nga ky takim, ka një impakt prej miliona dollarësh në dëm të ekonomisë sonë.

Fillimisht Shkëlzen Berisha u mbrojt se ai nuk mban përgjegjësi se çfarë shkruajnë në emaile të tjerët për të.

E-mail qe proven se pas takimit me Berishen, çekët e CEZ do takonin Shkëlzenin
Pas publikimit të e-malit të drejtorit të CEZ për Shqipërinë, Hejsek, drejtuar nëndrejtorit të CEZ-it ne Prage, Tomas Pleskac, më 28 janar 2010, gazeta TemA bëri një kontroll të fakteve me axhendën e kryeministrit Berisha në ato ditë, dhe rezulton se të gjitha faktet në e-mail, provohen nga axhenda e Berishës si kryeministër.

Drejtori i CEZ për Tiranën, Hejsek, i shkruan eprorit të tij se takimin me të birin e Berishës do ta bëjnë nesër, pas ardhjes se kryeministrit.

Nga verifikimi i axhendës së Berishës rezulton se në datën 29 janar, Berisha është kthyer në Tiranë nga një delegacion i Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Europës, ku ka lobuar për të rritur presionin ndaj opozitës për t’u rikthyer në Kuvend. Berisha ka dalë para gazetarëve më 29 janar dhe ka treguar se çfarë kanë kërkuar në Këshillin e Europës për rikthimin e PS në Kuvend.

Nga ana tjetër, Hejsek, duke i shpjeguar klimën rreth kryeministrit, shefit të vet, thotë se e ka takuar Berishën një ditë më parë në takimin me investitorët e huaj, dhe ai i ka thënë se kishte kënaqësi që do të takohej me të përsëri.

Njoftimi i shtypit i Berishes qe provon realizimin e takimit.
Nga axhenda e verifikuar e Berishës, rezulton se në datën 27 janar, Berisha ka takuar investitorët e huaj në Tiranë. Zyra e tij ka njoftuar se “kryeministri Berisha përshëndeti dje pasdite takimin e Shoqatës së Investitorëve të Huaj të Shqipëri (FIAA), organizuar me rastin e fillimit të aktivitetit për vitin 2010”.

Pra të gjitha detajet e e-malit të Hejsek qëndrojnë dhe provojnë faktin se takimi me të birin e Berishës ishte pjesë e programuar e axhendës që do të kishte nëndrejtori i CEZ nga Praga në Tiranë, takim që duhet të jetë kryer më 30 janar.

Pra nuk është vetëm email-i që përflet Shkëlzen Berishën, por gjithë axhenda e Kryeministrisë ato ditë, që provon emaili. Prokuroria injoroi kërkesen për padi penale nga Komisioni Hetimor Parlamentar.

Kjo është provë e qartë e kapjes së shtetit nga djali i Sali Berishës dhe përdorimi i babait kryeministër si dordolec për të futur miliona në xhep.

Gjykatësi që mbylli çështjen, është produkt i drejtësisë që konsolidoi mos ndëshkueshmërinë e politikanve të lart. SPAK është shpresa se drejtësia e re do të hetojë në thellësi këto histori. Kjo histori nuk ka nevojë të hetohet dhe aq thellë. Arroganca ka bërë që ata të veprojnë pa ju trembur shumë syri. I kanë lënë gjurmët në email, në transfertat bankare, në takimet e ndërmjetesuara nga i biri për babain etj. Thjeshtë duhet të gjejnë nenin përkatës që i ndëshkon.