Nga Enver Robelli/

Ruud Koopmans, sociolog holandez, ka shkruar nje liber me te dhena e fakte empirike mbi gjendjen e botes islame. Sipas tij, jane tri arsye pse shtetet me shumice myslimane stagnojne: a) mungesa e ndarjes se fese nga shteti, b) diskriminimi i grave, c) nençmimi dhe nenvleresimi i dijes shekullare.

Disa fakte:

1. Mes viteve 1979-2014 me shume libra jane perkthyer ne finlandisht se ne arabisht dhe turqisht. Dmth. ne nje vend me 5 milione banore si Finlanda perkthehen me shume libra se ne nje rajon me gjysme miliarde myslimane!2. Ne Perendim nuk ka te verteta te padiskutueshme dhe te perjetshme. Gara e ideve eshte e perditshme.Ne boten islame (e sidomos arabe) gjithnje e me shume vetem nje e vertete ka te drejte ekzistence.

3. Prej 20 vendeve ku grate shtypen me se shumti – 16 jane vende islamike.4. Ne 29 prej 47 vendeve me shumice myslimane sheriati eshte pjese eksplicite e sistemit juridik.