SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 12: The new iPhone 5 is displayed during an Apple special event at the Yerba Buena Center for the Arts on September 12, 2012 in San Francisco, California. Apple announced the iPhone 5, the latest version of the popular smart phone as well as new updated versions of the iPod Nano, Shuffle and Touch. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

Apple do të paguajë deri në 500 milionë dollarë për ta zgjidhur me marrëveshje procesin gjyqësor ku aku zohet për ngadalësimin e modeleve të vjetra të iPhoneve për t`i shtyrë blerësit të marrin të reja. Ujdia e propozuar kërkon që gjiganti të teknologjisë t`i paguajë zotëruesve të disa modeleve të vjetra iPhone-i 25 dollarë. Në 2017-tën, Apple e pat pranuar ngadalësimin e performancës së pajisjeve më të hershme të saj, me pretekstin se këtë e bënte për “ti zgjatur atyre jetën”, dhe jo siç pretendojnë kritikët për t`I shtyrë të shpenzojnë duke blerë telefon të rinj.

Për këtë gjë, Apple u gjo bit disa kohë më parë me 25 milionë euro nga autoriteti francez i mbikqyrjes, DGCRF, i cili argumentonte se klientët nuk ishin paralajmëruar për kompromentimin e celularëve të tyre me anë të përditësimit rutinë të programeve. Shqetësime kishte edhe për hi le me bateritë e iPhonëve të vjetër. Drejtuesit e Apple u mbrojtën duke thënë se performance e tyre, binte me kohën. Por shumë konsiderojnë se kjo ishte thjesht prova që e gjithë kjo situatë ka qenë e planifikuar nga kompania. Marrëveshja e fundit, e cila pritet ta marrë dritën jeshile të gjykatës në 3 prill, i vë kapakun një bet eje ligjore që ka zgjatur për më shumë se dy vjet. Përdoruesit e iPhonëve në SHBA mund të paraqesin pretendimet e tyre për kompensim nëse kanë një iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, 7, 7 Plus apo pajisje SE të blerë përpara 21 dhjetorit 2017.