Koronavirusi me përhapje të shpejtë ka bërë që shumë vende të botës të mbyllen në mënyrë efektive në mënyrë që të kontrollojnë shpërthimin.

Masat drakoniane kanë vendosur kufizime masive në jetën e përditshme të qindra miliona njerëzve, nga të ashtuquajturat bllokime dhe mbyllje shkollash e deri te rregulla të rrepta mbi distancimin shoqëror dhe ndalimet e tubimeve publike.

Është një përgjigje e paparë për një krizë globale, duke lënë shumë veta të pyesin saktësisht kur gjërat mund të kthehen në normalitet.

Kryeministri britanik Boris Johnson ka thënë se ai beson se vendi mund të “kthejë valën” brenda 12 javësh, ndërsa Presidenti Donald Trump ka sugjeruar që Sh.B.A mund të hapet përsëri “mjaft shpejt”.

Sidoqoftë, ekspertët e shëndetit janë shumë më të kujdesshëm.

Kjo për shkak se heqja e kufizimeve për të lehtësuar dëmin ekonomik dhe social të një periudhe të zgjatur bllokimi mund të rrezikonte një valë të dytë të rasteve të koronavirusit.

“Ne jemi në të për një kohë të gjatë”

“Ne jemi në të për një kohë të gjatë, të paktën për një ose dy muaj tjetër,” tha Eric Feigl-Ding, një ekonomist botëror shëndetësor në Shkollën e Shëndetit Publik në Harvard Chan.

“Kjo nuk do të zhduket në tre javët e ardhshme, pavarësisht se si dëshirojmë të krahasohemi me Ëuhan”, tha Feigl-Ding, duke iu referuar posaçërisht rasteve të koronavirusit në Sh.B.A.

“Ky nuk është Ëuhan … ne nuk mund të devijojmë një të katërtën e të gjithë mjekëve dhe infermierëve nga vendet e tjera të vendit për të ardhur në një epiqendër siç bëri Kina.”

“Pra, përsëri, ne jemi në të për të paktën dy muaj ose më shumë. Dhe ndoshta vaksina do të arrijë më herët se 12 muaj, nëse do të marrim vërtet prova të suksesshme që përfundojnë herët, në mënyrë që t’ua japim të gjithëve më shpejt, “shtoi ai.

Kur do të jetë gati një vaksinë?

Aktualisht, nuk ka asnjë vaksinim në dispozicion për koronavirusin dhe ekspertët e shëndetit nuk presin që ai të bëhet i disponueshëm për publikun për një kohë të gjatë.

Masat intensive dhe shoqërore prishëse janë të nevojshme për të “shtypur transmetimin në nivele të ulëta”, sipas profesorit Neil Ferguson nga Imperial College London.

“Ka të ngjarë që masa të tilla – më së shumti, distanca shoqërore në shkallë të gjerë – do të duhet të ekzistojnë për shumë muaj, mbase derisa të vihet në dispozicion një vaksinë,” tha Ferguson në një raport të botuar në 17 Mars.

Në të njëjtin raport, shkencëtarët në Imperial College London vlerësuan se mund të duhen deri në 18 muaj, të paktën, për të gjetur një vaksinë për COVID-19.

Imuniteti i tufës vs rrafshimi i kurbës

Një tjetër strategji e ashtuquajtur dalje për pandeminë e koronavirusit mund të ndodhë kur njerëz të mjaftueshëm kanë zhvilluar imunitet ndaj shpërthimit përmes infeksionit. Ky koncept i diskutueshëm njihet si “imuniteti i tufës”.

Raportohet se është duke u përdorur në Suedi, dhe dukej se janë vendosur në Britani dhe Hollandë para se të dy vendet të ndryshonin kohët e fundit qasjen e tyre, pas paralajmërimeve se kjo metodë ka shumë të ngjarë të mbingarkojë sistemin e tyre shëndetësor dhe numri i vdekjeve do të rritet.

Në vend të kësaj, OBSH ka theksuar në mënyrë të përsëritur rëndësinë e “rrafshimit të kurbës” në mënyrë që të merret me pandeminë.

Ideja e rrafshimit të kurbës është që të shtangim numrin e rasteve të reja gjatë një periudhe më të gjatë, në mënyrë që njerëzit të kenë akses më të mirë në kujdesin mjekësor.(CNBC, Scan)