Ministrat në Britaninë e Madhe u paralajmëruan një vit më pare për një pandemi të mundshme, kjo do të thotë se qeveria e vendit duhet të ketë një plan të fortë për të përballuar virusin dhe pasojat e tij potenciale katastrofike sociale dhe ekonomike. Dokumenti i detajuar i Zyrës së Kabinetit, i publikuar nga prestigjozja britanike “The Guardian”, paralajmëroi që edhe një pandemi e butë mund të kushtojë dhjetëra mijëra jetë dhe të kërkojë “aftësitë e duhura” për të zbutur rreziqet për vendin. Ky dokument zbulohet ndërsa numri i vdekjeve në spitalin e Mbretërisë së Bashkuar nga koronavirusi ka shkuar rreth 20,000.

Në dokument shkruhej se qeveria duhet të siguronte sa më shumë pajisje personale mbrojtëse, organizimin e marrëveshjeve të avancuara të blerjes për pajisje të tjera thelbësore, krijimin e procedurave për mbikëqyrjen e sëmundjeve dhe gjurmimin e kontaktit dhe hartimin e planeve për të menaxhuar një rritje të vdekjeve të tepërta. Gjithashtu në plan ishte dhe ndihma për shtetasit britanikë jashtë vendit dhe riatdhesimin e tyre në Mbretërinë e Bashkuar, e cila ishte shënuar si përparësi. Të gjitha këto fusha kanë qenë nën një kontroll të pamëshirshëm që nga fillimi i pandemisë koronavirus, me qeverinë e akuzuar se ishte ‘shumë e ngadaltë’ për të reaguar ndaj krizës.

Dokumenti i Zyrës së Kabinetit, i cili është më shumë se 600 faqe, jo vetëm që analizoi rrezikun e një pandemie virale të gripit, por gjithashtu adresonte në mënyrë specifike potencialin për një shpërthim koronavirusi (Sars dhe Mers), megjithëse e konsideronte këtë si potencialisht shumë më pak të dëmshme. Në realitet, Mbretëria e Bashkuar po merret me një hibrid të të dyve, duke shtruar pyetje të mëtejshme nëse ministrat reaguan shpejt për të njohur rreziqet dhe nëse ishin në gjendje të mbështeteshin në ato që përgatitjet ishin tashmë në vend.

Qeveria nuk pranoi të sigurojë detaje specifike të përgatitjeve që ishin bërë para pandemisë, por tha se do të ishte e padrejtë të thuash se ato “po fillonin nga e para”, duke treguar mënyrat e planifikimit të kryera vitet e fundit. “Kjo është një pandemi globale dhe ne kemi ndërmarrë hapat e duhur në kohën e duhur për ta luftuar atë, të udhëhequr në çdo kohë nga këshillat më të mira shkencore,” tha një zëdhënës i qeverisë.

Por një burim me njohuri për dokumentin e Zyrës së Kabinetit tha që Mbretëria e Bashkuar nuk ishte përqendruar siç duhet në kërcënimin pandemik. Ministrja e Zyrës së Kabinetit Rachel Reeves, tha se zbulimet ishin “alarmante … dhe ngritën pyetje serioze në lidhje me planifikimin e qeverisë dhe gatishmërinë e pandemisë koronavirus”. Ajo i kërkoi Michael Gove të jepte një deklaratë në parlament të hënën për të shpjeguar “nëse ky raport u lexua dhe cilat veprime u morën”.

Disa nga pikat që përfshintedokumenti: – Pandemia do të kishte “tre valë”, me secilën valë që pritet të zgjasë 15 javë … “me javët e pikut që ndodhin në javët 6 dhe 7 në secilën valë”. – 50% e popullsisë do të infektohej dhe do të kishin simptoma të gripit pandemik gjatë një ose më shumë valëve. Numri aktual i personave të infektuar do të ishte më i lartë se fillimi, pasi do të kishte një numër rastesh asimptomatike. – Një pandemi e virulencës së moderuar mund të çojë në 65.600 vdekje. – Kostoja e mundshme për Mbretërinë e Bashkuar mund të jetë deri në 2.35 trilion. – Edhe pas përfundimit të pandemisë, do të duhen muaj apo edhe vite që shërbimet shëndetësore dhe të kujdesit shoqëror të jenë në gjendjen e mëparshme – Do të ketë një zemërim të konsiderueshëm publik mbi mënyrën se si qeveria ka trajtuar çdo emergjence të virusit.