Hulumtimet tregojnë se disa njerëz mund të kenë antitrupa pas marrjes së ftohjes së zakonshme, që gjithashtu mund të ofrojë njëfarë niveli mbrojtjeje kundër SARS-CoV-2 (virusi që shkakton COVID-19), ka zbuluar një studim i ri paraprak. Dhe kjo duket të jetë veçanërisht e vërtetë për fëmijët. Studimi, i botuar në internet në revistën “Science” javën e kaluar, ishte në thelb një aksident. Studiuesit në Londër po punonin për zhvillimin e testeve të reja, më të ndjeshme, të cilat shqyrtojnë antitrupat COVID-19. Trupi prodhon antitrupa, ose proteina, në përgjigje të një infeksioni – dhe ato mund të sigurojnë njëfarë niveli të imunitetit duke ecur përpara, megjithëse është ende e paqartë se sa kohë mund të zgjasë me COVID-19. Gjatë kontrollit se sa mirë testet e reja po zhvilloheshin, studiuesit bënë zbulimin disi të habitshëm se disa njerëz duket se kishin antitrupa që reagojnë ndaj COVID-19 edhe pse nuk kishin pasur kurrë virus.

Studiuesit më pas vëzhguan 300 mostra gjaku të mbledhura para-pandemike dhe zbuluan se pothuajse të gjithë ata individë kishin antitrupa që mbrojnë kundër koronavirusëve që shkaktojnë ftohjen e zakonshme. (Ekzistojnë shumë lloje të ndryshme të koronavirusëve, disa prej të cilave shkaktojnë ftohjen e zakonshme.) Për më tepër, rreth 5% e të rriturve kishin antitrupa që do të “njihnin” SARS-CoV-2 edhe nëse nuk do të ishin ftohur gjatë kohës kur iu mor gjaku. Dhe 7% e të rriturve që kishin ardhur së fundmi me një të ftohtë kishin antitrupa të ngjashëm. Ndoshta edhe më goditës: Pothuajse gjysma e fëmijëve në studimin e vogël kishin antitrupa që do të njihnin SARS-CoV-2.

“Rezultatet tona tregojnë se fëmijët kanë më shumë të ngjarë të kenë këto antitrupa ndër-reaktivë sesa të rriturit”,- tha autori i studimit Kevin Ng, kandidat për doktoraturë në Institutin Francis Crick në Londër, në një njoftim për shtyp. “Nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar pse ndodh kjo,” shtoi ai, “por kjo mund të varet nga fakti që fëmijët ekspozohen më rregullisht ndaj koronavirusëve të tjerë.”
Në të vërtetë, Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve thonë se ftohja e zakonshme tenton të jetë arsyeja kryesore pse fëmijët humbin shkollën – dhe nuk është e pazakontë që ata të kalojnë me tre ose më shumë ftohje në një vit tipik. Kështu që sigurisht që do të ishte një lajm i mirëpritur për prindërit të mësojnë se të gjitha ditët me teshtitje dhe nuhatje mund t’u ofrojnë fëmijëve të tyre një nivel mbrojtjeje ndaj COVID-19. Por ekspertët që nuk ishin të përfshirë në studimin e ri kërkojnë kujdes për një gjë, vetëm sepse antitrupat “njohin” një virus, nuk do të thotë se ata domosdoshmërish do ta luftojnë atë.

“Antitrupat para-ekzistues që hetuesit zbuluan tek njerëzit e painfektuar reaguan me grimcën e proteinave spike të SARS-CoV-2 të quajtur ‘S2’,” tha Philippa Marrack, kryetare e Departamentit të Imunologjisë dhe Mjekësisë Gjenomike në Shëndetin Kombëtar Hebre. Proteina “spike” është pjesa e virusit që del jashtë dhe, në thelb, ajo që ngjitet në qelizat njerëzore, shpjegoi Marrack. Antitrupat kundër pjesës “S2” të asaj proteine “ka më pak të ngjarë të jenë të dobishme”,- shtoi ajo, duke treguar ndikimin tronditës global të COVID-19 (51 milionë raste dhe numërimi) si provë e faktit që shumica e njerëzve nuk duket se kanë antitrupa para-ekzistues që luftojnë plotësisht kundër virusit SARS-CoV-2. Studiuesit që qëndrojnë pas studimit të ri paralajmëruan gjithashtu kundër hedhjes në përfundimin se zbritja me ftohjen e zakonshme do të mbrojë nga COVID-19 – megjithëse ata besojnë se mund të kontribuojë në atë që disa njerëz, veçanërisht fëmijët, marrin simptoma më të lehta të sëmundjes.

Sipas Akademisë Amerikane të Pediatrisë, e cila po ndjek COVID-19 dhe fëmijët në afërsisht gjysmën e Shteteve të Bashkuara – bazuar në të dhënat që janë në dispozicion – diku nga 0.6% dhe 6.4% e fëmijëve që janë infektuar me virusin kanë kërkuar shtrimin në spital. (Disa shtete përfshijnë të rritur të rinj deri në moshën 20 vjeç në të dhënat e tyre.) Në përgjithësi, grupi deklaron se sëmundja e rëndë midis fëmijëve është “e rrallë”. Studiuesit e jashtëm si Marrack pajtohen se ia vlen të vazhdohet të hetohet, megjithëse në fund të fundit ajo beson se ka shumë faktorë që priren t’i bëjnë fëmijët më pak të ndjeshëm ndaj sëmundjeve të rënda nga COVID-19.
“Antitrupat që janë gjeneruar në përgjigje të koronavirusëve të tjerë mund të ndihmojnë deri diku”,- tha ajo. Tani për tani, mbrojtja më e mirë kundër COVID-19 mbetet e njëjtë: larja e rregullt e duarve, mbajtja e distancës shoqërore dhe mbajtja e maskës.