Një studim i ri i efikasitetit të vitaminës C tregon se ajo ofron mbrojtje të fuqishme kundër patogjenit. Gjetja kryesore e botuar në revistën Nutrients është se vitamina C mund të shpëtojë jetën e atyre që janë infektuar keq me COVID-19 dhe t’i bëjë simptomat e infeksionit më të lehta dhe më pak të rënda.

Gjetjet e tjera përfshijnë: Shumë pacientë të infektuar rëndë kanë nivele të ulëta të vitaminës C, duke bërë që të vuajnë nga mungesa. Një test i kontrolluar gjeti dozën e lartë të vitaminës C më të efektshme se një steroid. Niveli i vitaminës C të pacientëve në kujdes intensiv parashikon shanset e tyre për të mbijetuar. Njerëzit nuk mund ta prodhojnë vetë vitaminën C.

Konkluzionet bazohen në rezultatet e më shumë se 100 studimeve, përfshirë një RCT (Gjykim i Randomizuar i Kontrolluar) i cili tregoi se Vitamina C mund të ulte me 68% shkallën e vdekjes së pacientëve në njësitë e kujdesit intensiv. Sasia e vitaminës C që nevojitej për të zvogëluar vdekjet dhe kohën e qëndrimit në intubim varionte midis gjashtë dhe 24 gramë në ditë, thotë autori kryesor dhe nutricionisti Patrick Holford. Një autor tjetër, Dr. Anitra Carr, shpjegoi pse duhen doza kaq të larta: “Kur merrni një infeksion të rëndë, trupi juaj përdor vitaminën C me një shpejtësi më të shpejtë në mënyrë që të mbështesë sistemin imunitar dhe duke qenë se trupi i njeriut nuk e prodhon vetë vitamiën C, duhet të rritet marrja e shtesave kur është e nevojshme”.