Pfizer dhe BioNTech kanë rënë dakord të furnizojnë me vaksinën e tyre Covid-19 Organizatën Botërore të Shëndetësisë, konkretisht skemën e aksesit të vaksinave COVAX, e bashkë-udhëhequr, thanë dy burime të njohura me marrëveshjen, e fundit në një seri lëvizjesh që do të përfshihen në projektin që synon edhe vendet me të ardhura të ulëta. Marrëveshja pritet të shpallet të Premten, sipas burimeve, të cilët nuk pranuan të përmenden për shkak të konfidencialitetit të marrëveshjes. Detajet mbi madhësinë e marrëveshjes ose çmimin për dozë që COVAX do të paguante nuk ishin të qarta menjëherë, por burimet thanë që ndarja do të ishte relativisht e vogël. Një burim tha se arsyeja për vëllimin e kufizuar ishte se dozat ishin të destinuara kryesisht për punonjësit e kujdesit shëndetësor në vendet që shërben COVAX.

BioNTech nuk pranoi të komentonte ndërsa Pfizer nuk iu përgjigj kërkesave për koment. Zëdhënësit e OBSH-së dhe aleancës së vaksinave GAVI, e cila bashkë-drejton skemën COVAX, gjithashtu nuk pranuan të komentojnë. Këshilltari i lartë i OBSH-së Bruce Aylëard tha të hënën se skema COVAX ishte në “diskutime shumë të hollësishme” me Pfizer, e cila tashmë ka kryer qindra miliona doza këtë vit për disa kombe të pasura dhe pritet të jetë në gjendje të përfshijë vaksinën në COVAX “shumë së shpejti “. Skema COVAX është vendosur të fillojë shpërndarjen e vaksinave Covid-19 në vendet me të ardhura të varfra dhe të mesme në shkurt. Ukraina tha më herët të enjten se marrja e saj e parë e vaksinës Covid-19 nën skemën COVAX mund të mbërrinte në gjysmën e parë në shkurt – me 210,000 doza të vaksinave Moderna, Pfizer ose AstraZeneca.

COVAX ka thënë se shpreson të japë më shumë se 2 miliardë doza Covid-19 në të gjithë botën këtë vit. Në një parashikim të azhurnuar të botuar të Enjten, ai tha se kishte në plan të jepte rreth 1.8 miliardë doza në 2021 në 92 vende të varfra, duke mbuluar rreth 27% të popullsisë së tyre. Skema – e udhëhequr nga OBSH, aleanca e vaksinave GAVI dhe Koalicioni për Inovacione të Gatishmërisë Epidemike (CEPI) – u krijua vitin e kaluar mes shqetësimeve që vendet e varfra do të humbnin ndërsa vendet e pasura përpiqeshin të blinin vaksinat Covid-19 për të inokuluar popullsinë e tyre.

COVAX deri më tani ka siguruar suplemente të ardhshme të vaksinave nga AstraZeneca, duke punuar me Universitetin e Oksfordit; Instituti i Serumit i Indisë (SII) si dhe me Sanofi dhe partnerin e saj GSK. Ai gjithashtu ka një memorandum mirëkuptimi mbi dërgesat nga Johnson & Johnson. Marrëveshja Pfizer do të ishte e dyta e COVAX, pas asaj me AstraZeneca, që mbulon një produkt me miratim rregullator në disa vende. Angazhimi shtesë nga Pfizer vjen ndërsa zhgënjimi rritet në vendet europiane për ndërprerjen e papritur të furnizimeve të prodhuesit të ilaçeve amerikane. Pfizer tha javën e kaluar se do të zvogëlojë dërgesat deri në fillim të shkurtit për të përmirësuar kapacitetin e prodhimit për një rritje të mëvonshme të prodhimit. Vaksina Pfizer dhe BioNTech Covid-19 është e vetmja e shtënë deri më tani që ka miratimin e listës së përdorimit emergjent të OBSH-së. Të mërkurën, Reuters njoftoi se OBSH planifikon të miratojë disa vaksina Covid-19 nga prodhuesit perëndimorë dhe kinezë në javët dhe muajt e ardhshëm pasi synon përhapje të shpejtë në vendet e varfra. BioNTech dhe Pfizer thanë këtë muaj se ata synonin të shpërndanin 2 miliardë doza vaksinash këtë vit, nga një qëllim i mëparshëm prej 1.3 miliardë.

Vaksina e tyre është më e komplikuar për t’u transportuar dhe ruajtur, duke kërkuar ngrirje ultra të ftohtë, të cilat mund të mos jenë praktike për vendet e varfra me klimë të nxehtë. (businesstoday)