Gjatë kohës sonë të shkurtër në këtë planet ne kemi ndarë atomin, kemi udhëtuar në hapësirë, kemi ndërtuar diferencën me rrëshqitje të kufizuar dhe kemi shpikur një çadër për qentë. Por shumica e këtyre shpikjeve, zbulimeve dhe hapave të mëdhenj përpara janë përpjekje kolektive sesa gjeniu i frymëzuar dhe mundi i një burri apo gruaje të vetmuar, të përkushtuar. Dhe shtrohet pyetja, cili është kombi më i zgjuar në botë?

Cilët njerëz kanë kontribuar më shumë në përparimin tonë si specie? Cila bën më së miri në shkollë dhe cila ka shkallën e inteligjencës më të lartë. Vouchercloud ka bërë punën për ju dhe hulumtoi me zell dhe renditi vendet e para në botë nga inteligjenca. Ajo përcakton sasinë e inteligjencës për të përfshirë numrin e Çmimeve Nobel që secili komb ka fituar për të përfaqësuar inteligjencën historike, IQ mesataren aktuale dhe arritjet e arsimit ‘për të përfaqësuar inteligjencën e mundshme të brezit të ardhshëm.

Azia dhe Europa dominojnë listën, me Japoninë që zë vendin e parë në sajë të pozicionimit të saj të lartë në të tre metrikat, ku ajo doli e pesta në renditjen e provimit të shkollës dhe e gjashta në çmimet Nobel ashtu edhe në IQ aktuale. SHBA renditet në vend të katër, megjithëse renditja e saj është varur shumë nga dominimi i saj i jashtëzakonshëm në kategorinë Nobel ku ka 368 çmime, ajo ka gati trefishuar Britaninë e Madhe në vendin e dytë. Sidoqoftë, në koeficientin e inteligjencës aktuale, SHBA-ja renditet e 28-ta dhe renditja e shkollës në mes të 13-të, asnjëri prej vendeve nuk parashikon përmirësime në të ardhmen.

Dhe ndërsa Europa ka pesë kombe në dhjetë vendet e para të renditura, Zvicra në të dytin, Hollanda në të pestën, Rusia në të gjashtin, Belgjika në të shtatën dhe Britania e Madhe në të tetën. Në vendin e 25-të dhe të fundit në renditje vjen Singapori, pozicioni i tij anon shumë nga renditja e ulët për çmimet Nobel kur renditet e para si në nivelin aktual të inteligjencës ashtu edhe në nivelin e arsimit.