Miliona njerëz janë pa punë për shkak të pandemisë COVID-19, dhe shumë po përpiqen të paguajnë faturat e tyre. Sidoqoftë, ana optimiste është se me pjesën më të madhe të ekonomisë të mbyllur, nuk ka qenë kurrë më e lehtë për të zvogëluar shpenzimet tuaja. Këtu janë disa mënyra se si kjo pandemi po ju kursen para.

Më pak frekuentime të restoranteve-Disa restorante janë ende të hapura, por në të gjithë botën janë mbyllur ose janë zvogëluar kapacitetet e tyre. Si rezultat, njerëzit po hanë në shtëpi dhe po kursejnë, edhe nëse faturat e ushqimeve u janë rritur.

Më pak nevojë për transport publik-Shumë punonjës janë drejtuar të punojnë nga shtëpia ndërsa qeveritë merren me këtë krizë, ndërsa shumë të tjerë kanë humbur punën e tyre krejtësisht. Sido që të jetë, udhëtimi me transport publik ka rënë 70% në 90%, sipas Bankës Botërore, që do të thotë se shumë njerëz po kursejnë shumë para për ato shpenzime.

Më pak shpenzime për karburant-Pronarët e makinave që tani punojnë nga shtëpia po kursejnë para në karburant, pasi nuk kanë më nevojë të bëjnë një udhëtim ditor për të punuar. Ata që ende kanë nevojë për të shkuar me makinë për të punuar po kursejnë para në benzinë ​​edhe tani, pasi kërkesa e ulët dhe paqëndrueshmëria globale kanë rezultuar në rënie të çmimeve.

Më pak angazhime shoqërore-Për shkak të distancimit shoqëror, grupe të mëdha miqsh nuk janë më në gjendje të takohen dhe të kalojnë kohë së bashku. Grupet më të vogla të miqve gjithashtu dekurajohen, në varësi të rajonit, dhe shumë biznese që ushqehen në tubime shoqërore janë të mbyllura, gjithsesi, që do të thotë që ju keni më shumë mundësi të kurseni nga daljet.

Pushimet-Kufijtë janë të mbyllur, udhëtimet brenda vendit janë të dekurajuara dhe shumë destinacione turistike u thonë njerëzve të qëndrojnë larg. Si rezultat, 48% e amerikanëve anuluan ose shtynë planet e tyre të udhëtimit në vitin 2020 ndërsa prisnin për rihapjen e kufijve dhe bizneseve.

Palestra-Lajmi i keq është se shumë njerëz nuk kanë qenë në gjendje të shkojnë në palestër dhe të qëndrojnë në formë gjatë COVID-19. Lajmi i mirë është se ata nuk duhet të paguajnë më për privilegjin e qëndrimit në formë, dhe shumë njerëz po zbulojnë përfitimet e të punuarit jashtë shtëpisë.

Baret janë të mbyllura-Së bashku me shumicën e bizneseve, shumica e lokaleve janë mbyllur ose kanë ulur kapacitetin e tyre gjatë kësaj krize. Megjithëse disa sondazhe sugjerojnë që njerëzit në të vërtetë po pinë më shumë gjatë kësaj pandemie, ata po e bëjnë atë në shtëpi, dhe alkooli i blerë në dyqan ka tendencë të jetë më i lirë se pije alkoolike e blerë në bar.

Më pak aktivitete të verës-Ndërsa disa sporte si golfi dhe tenisi mund të luhen duke ruajtur distancën shoqërore, është e vështirë të imagjinohet që ligat rekreative për sportet ekipore si futbolli do të jenë në gjendje të rifillojnë aktivitetet normale. Duke qenë se kampet verore për fëmijë janë gjithashtu mbyllur, shumë njerëz do ta gjejnë veten duke kursyer para në tarifa të ndryshme regjistrimi këtë vit.

Blerja në internet mund të jetë më e lirë se blerja në dyqan-Ndërsa klientët fillojnë të bëjnë më shumë blerje në internet si për ushqime ashtu edhe për mallra të tjerë, ata po e kuptojnë që shitësit në internet shpesh janë më të lirë se konkurrentët e tyre me dyqane fizike, pasi gjigandët e tregtisë elektronike si Amazon mund të blejnë në vëllime të mëdha dhe jo të shpenzojnë para në hapësirën e dyqanit.

Kursime interesi-Frenimi financiar që po u imponohet njerëzve nga pandemia po jep efekte të jashtëzakonshme për të ardhmen. Me më pak para të shpenzuara për pazar, udhëtime ose ngrënie jashtë, më shumë para mund të shkojnë drejt borxheve ekzistuese, duke u kursyer njerëzve pagesa të interesit gjatë në të ardhmen.

Lehtësimi i hipotekës-Për fat të mirë për njerëzit që kanë humbur punën e tyre, shumë juridiksione po ofrojnë një formë lehtësimi të hipotekës që mund të ndihmojë familjet e varfra të kursejnë para. Shtetet e Bashkuara, për shembull, u kanë lejuar pronarëve të shtëpive të aplikojnë për deri në 360 ditë durim në hipotekat e tyre, duke siguruar lehtësim financiar në një kohë shqetësuese.

Lehtësimi i huasë studentore-Shumë studentë të sapodiplomuar mund të kenë humbur punën dhe mund të mos jenë në gjendje të bëjnë pagesat e planifikuara të huasë studentore. Për fat të mirë, shumë juridiksione kanë ndaluar pagesat për huatë studentore.

Më pak shpenzime jo thelbësore shëndetësore-Ndërsa shumë njerëz planifikojnë vizita te dentistët dhe mjekët e syve me një orar mjaft të rregullt, pandemia ka bërë që shumë prej këtyre shërbimeve të jenë “jo thelbësore”, dhe qeveritë u kanë kërkuar njerëzve që të shtyjnë kontrollet e tyre të rregullta. Si rezultat, do të kurseni para, megjithëse mund të duhet të merreni me atë dhimbje për pak më shumë se normalisht.

Shpenzimi i më pak parave në bixhoz-Kazinotë, si shumë vende të tjera të tubimeve publike, janë mbyllur kryesisht për shkak të gjasave të përhapjes së virusit në lagje të afërta. Kazinotë në Las Vegas u rihapën në fillim të qershorit (me kapacitet të reduktuar) dhe shtete të tjera po ndjekin, por shumë lojtarë të fatit ndoshta kursyen para ndërsa industria u mbyll në mënyrë efektive.

Shkuarja në më pak koncerte-Vendet e koncerteve janë kryesisht të mbyllura për shkak të pandemisë dhe artistët, të mëdhenj dhe të vegjël, kanë anuluar turnetë e tyre. Në vend të opsioneve të muzikës live, shumë artistë kanë organizuar koncerte “virtuale” në Instagram ose shërbime të tjera të transmetimit të drejtpërdrejtë, zakonisht falas.