Demokracia është nën gjykim në Hong Kong. Javën e kaluar, autoritetet arr estuan dhe a kuzuan 47 persona – praktikisht të gjithë udhëheqjen e opozitës – për “k omplot për të kryer p ërmbysje”, një vepër që mund të d ënohet me b urgim të përjetshëm sipas një ligji të ri të sigurisë kombëtare. S hkelja e tyre: organizimi dhe kryerja e zgjedhjeve paraprake. Pas seancave maratonë të lirimit me kusht, gjatë të cilave tetë të pandehurit e privuar nga gjumi dhe ushqimi u shtruan në spital, të gjithë përveç katër mbetën të bu rgosur në pritje të gj ykimeve që mund të z varriteshin për vite me radhë.

Për të qenë të qartë, nuk kishte asgjë të p aligjshme në lidhje me zgjedhjet primare kur ato u mbajtën në korrik. Qëllimi ishte zgjedhja e kandidatëve për zgjedhjet legjislative lokale që ishin planifikuar për në shtator nën demokracinë e k ufizuar të Hong Kongut. Por autoritetet, nga f rika se opozita do të fitonte një shumicë, anuluan zgjedhjet. Tani, përpjekja e opozitës për të rritur forcën e saj duke fituar vota po paraqitet si një vepër p enale, transmeton lexo.com.al.

R egjimi kinez i Xi Jinping ndërkohë po lëviz për të siguruar që demokratët e Hong Kongut të mos kenë kurrë shansin për të praktikuar demokracinë përsëri. Në një takim të Kongresit Kombëtar të Popullit në Pekin, autoritetet kanë futur legjislacionin që, siç një zyrtar i lartë tha, do të mbyllte “boshllëqet dhe mangësitë e qarta” që kishin lejuar figurat e opozitës të zgjidheshin në legjislaturë dhe organe të tjera në të kaluarën. Në të ardhmen, të gjithë kandidatët do të shqyrtohen nga një komitet i kontrolluar nga Pekini që do të ndalojë këdo që konsiderohet të jetë “anti-Kinë”.

Të marra së bashku, b urgimi i udhëheqjes së opozitës dhe ligji i ri i zgjedhjeve do të shuanin plotësisht masën e lirisë politike që dallonte Hong Kongun nga Kina kontinentale – një sistem që Pekini ishte zotuar të respektonte përmes një traktati të paktën deri në vitin 2047 kur rifitoi kontrollin mbi Hong Kong nga Britania. Edhe sistemi gjyqësor dikur i pavarur po k ompromentohet, siç treguan seancat e lirimit me kusht të javës së kaluar. Ndërkohë, botuesi i gazetës më të pavarur të Hong Kong-ut është b urgosur me a kuza të sigurisë kombëtare, duke siguruar v etëcensurë nga pjesa tjetër e mediave, transmeton lexo.com.al.

Çdo figurë kryesore e lëvizjes pro-demokracisë së Hong Kongut, nga 24-vjeçari Joshua Wong te 82-vjeçari Martin Lee, po përballet tani me b urgim potencialisht të gjatë në s htypjen politike më konsekuente të Kinës që nga m asakra e Sheshit Tiananmen të vitit 1989. R epresioni i Hong Kong-ut ka qenë më gradual dhe më pak i p ërgjakshëm; nuk ka pasur t anke që rrotullohen nëpër rrugë. Por efekti ka qenë shumë i njëjtë: s hkatërrimi i një lëvizjeje që mund të kishte sjellë ndryshime paqësore demokratike në Kinë.

Shtetet e Bashkuara, Britania dhe disa vende të tjera demokratike u janë përgjigjur ngjarjeve në Hong Kong me d ënime dhe s anksione të kufizuara; në mënyrë më të dobishme, Britania ka hapur dyert për atë që mund të jetë qindra mijëra refugjatë nga ish kolonia e saj. Javën e kaluar, administrata e Biden pranoi se përgjigjja ndërkombëtare ndaj a buzimeve të r egjimit Xi në Hong Kong dhe kundër myslimanëve në provincën Xinjiang kishte qenë e p akënaqshme; Departamenti i Shtetit tha se po “nxiste veprimin kolektiv”. Do të duhet një diplomaci krijuese për të mbledhur një përgjigje adekuate të f ortë ndërkombëtare ndaj një r egjimi që e konsideron veten të imunizuar nga p resioni./TheWashingtonPost/Lexo.com.al/e.c.