Nga Antony J. Blinken dhe Lloyd J. Austin IIIAntony J. Blinken është Sekretar i Shtetit. Lloyd J. Austin III është Sekretar i Mbrojtjes.

Që nga dita e tij e parë në detyrë, Presidenti Biden ka theksuar ri-angazhimin e Amerikës me botën, sepse është k ritike për ne që të përmbushim s fidat globale të kohës sonë. Shtetet e Bashkuara po bëjnë tani një shtytje të madhe për të ringjallur lidhjet tona me miqtë dhe partnerët – si në marrëdhëniet dypalëshe ashtu edhe në institucionet shumëpalëshe – dhe për të rigjetur synimet, vlerat dhe përgjegjësitë tona të përbashkëta. Këtë javë, në udhëtimin e parë jashtë shtetit në nivelin e Kabinetit të administratës Biden-Harris, ne do ta sjellim atë mesazh në rajonin e Indo-Paqësorit ku do të takohemi me homologët tanë në Japoni dhe Korenë e Jugut, dy nga aleatët tanë kryesorë.

Përpara këtij udhëtimi, ne duam të shfrytëzojmë rastin për të paraqitur pse aleancat janë jetësore për sigurinë tonë kombëtare dhe si ato shërbejnë për popullin amerikan. Aleancat tona janë ato që u shtria jonë i quan “shumëzues të forcës”. Ne jemi në gjendje të arrijmë shumë më tepër me ta sesa mundemi pa to. Asnjë vend në tokë nuk ka një rrjet aleancash dhe partneritetesh si i yni. Do të ishte një g abim i madh strategjik të n eglizhosh këto marrëdhënie. Dhe është një përdorim i mençur i kohës dhe burimeve tona për t’i përshtatur dhe rinovuar ato, për t’u siguruar që ato janë aq të f orta dhe efektive sa mund të jenë, transmeton lexo.com.al.

Nuk janë të vlefshme vetëm lidhjet tona dypalëshe. Ne jemi përqendruar gjithashtu në ringjalljen e marrëdhënieve me dhe midis aleatëve tanë. Siç ka thënë Presidenti, bota është në një pikë ndryshimi. Një debat themelor është duke u zhvilluar në lidhje me të ardhmen – dhe nëse demokracia apo a utokracia ofron rrugën më të mirë përpara. Varet nga ne dhe demokracitë e tjera që të bashkohemi dhe t’i tregojmë botës që ne mund të ofrojmë rezultate – për njerëzit tanë dhe për njëri-tjetrin. Merrni parasysh dy aleatët që do të vizitojmë këtë javë.

Puna jonë me Japoninë dhe Korenë e Jugut mbulon një gamë të gjerë çështjesh që janë thelbësore për sigurinë dhe prosperitetin tonë – dhe për botën. Diplomatët dhe udhëheqësit tanë të mbrojtjes zhvillojnë së bashku strategjinë se si të përballen me k ërcënime të përbashkëta siç janë a rmët b ërthamore të Koresë së Veriut dhe programet e r aketave b alistike. Ne qëndrojmë së bashku në mbështetje të vlerave demokratike dhe do ta bëjmë me f orcë kudo që ato të s fidohen. Ne bashkëpunojmë në spektrin e plotë të çështjeve të reja globale të sigurisë, përfshirë ndryshimin e klimës, sigurinë kibernetike dhe sigurinë shëndetësore dhe gatishmërinë për pandeminë. Dhe qeveritë tona dhe sektorët privatë synojnë të forcojnë lidhjet ekonomike midis vendeve tona nga të cilat përfitojnë punëtorët dhe bizneset. E gjithë ajo punë është e lidhur drejtpërdrejt me sigurinë, mirëqenien dhe sigurinë ekonomike të popullit amerikan, transmeton lexo.com.al.

Ka edhe një arsye tjetër që e kemi bërë këtë pjesë të botës pikën e udhëtimit tonë të parë personal si sekretar i shtetit dhe sekretar i mbrojtjes. Rajoni i Indo-Paqësorit është gjithnjë e më shumë qendra e gjeopolitikës globale. Është shtëpia e miliarda njerëzve të botës, disa fuqive të vendosura dhe në rritje dhe pesë aleatëve me traktat të Amerikës. Plus, një pjesë e madhe e tregtisë së botës udhëton nëpër korsitë e saj të detit. Është fuqimisht në interesin tonë që rajoni i Indo-Paqësorit të jetë i lirë dhe i hapur, i ankoruar nga respektimi i të drejtave të njeriut, demokracisë dhe sundimit të ligjit. Ky është një qëllim që Japonia, Koreja e Jugut dhe Shtetet e Bashkuara e ndajnë dhe ne do të punojmë së bashku ngushtë për ta arritur atë.

Jo të gjitha vendet e ndajnë këtë vizion. Disa kërkojnë të s fidojnë rendin ndërkombëtar – domethënë rregullat, vlerat dhe institucionet që zvogëlojnë k onfliktin dhe bëjnë të mundur bashkëpunimin midis kombeve. Siç e dinë vendet në rajon dhe më gjerë, Kina në veçanti është shumë e gatshme të përdorë detyrimin për të arritur rrugën e saj. Këtu përsëri, ne shohim se si puna me aleatët tanë është k ritike. Fuqia jonë e kombinuar na bën më të fortë kur duhet të shtymë kundër a gresionit dhe k ërcënimeve të Kinës. Së bashku, ne do ta mbajmë Kinën përgjegjëse kur ajo a buzon me të drejtat e njeriut në Xinjiang dhe Tibet, kur s hkatërron sistematikisht autonominë në Hong Kong, shkel demokracinë në Tajvan ose pohon pretendime detare në Detin e Kinës Jugore që s hkelin ligjin ndërkombëtar. Nëse nuk veprojmë me vendosmëri dhe nuk udhëheqim, Pekini do të veprojë, transmeton lexo.com.al.

Siç ka thënë Presidenti Biden, Shtetet e Bashkuara do të udhëheqin me diplomaci, sepse është mënyra më efektive për të përmbushur s fidat me të cilat përballemi sot, pak prej të cilave mund të zgjidhen duke vepruar vetëm. Në të njëjtën kohë, ne do të ruajmë forcat më të fuqishme të a rmatosura të botës, sepse kjo është një burim thelbësor i forcës sonë kombëtare – dhe kolektive. Dhe ne do të punojmë shumë për të rinovuar aleancat tona dhe për të siguruar që ato janë të përshtatshme për qëllimin për të adresuar k ërcënimet dhe mundësitë e kohës sonë. Ky do të jetë mesazhi ynë në Azi këtë javë dhe në të gjithë botën në javët dhe muajt në vazhdim./TheWashingtonPost/Lexo.com.al/e.c.