Një dozë e vetme e një vaksine koronavirus siguroi “mbrojtje thelbësore” tek banorët e shtëpive të kujdesit për të moshuarit në Angli, deklaruan studiuesit.

Një studim, i udhëhequr nga studiues nga University College London, zbuloi se një dozë e vetme e vaksinave AstraZeneca/Oxford ose Pfizer/BioNTech parandaloi 56% të infeksioneve të koronavirusit pas katër javësh dhe 62% të infeksioneve pas pesë javësh.

Studiuesit gjetën gjithashtu prova që sugjerojnë se kontraktimet e virusit mund të jenë më pak ngjitëse pasi njerëzve u bëhet vaksina.

Mostrat treguan se testet pozitive për koronavirusin 28 ditë pas dozës së parë përmbanin më pak material viral.

Ndërkohë, u zbulua se edhe njerëzit që morën virusin nuk kishin shumë ndryshim në aspektin e niveleve të mbrojtjes pasi u goditën.

Sidoqoftë, vetëm 11 % e pjesëmarrësve që ishin prekur më parë ishin të infektuar me virusin, thanë studiuesit, kështu që nevojiten më shumë kërkime mbi efektivitetin e vaksinave për ta.