Njerëzit kanë raportuar një gamë të gjerë simptomash pas fillimit të COVID-19, nga rënia e flokëve dhe ulja e niveleve të energjisë në humbjen e aromës. Shumë tani raportojnë një gjendje të re pas infektimit.

Ekspertët për COVID-19 paralajmërojnë që COVID-19 mund të lërë gjurmë në thonjtë tuaj.

“A JU duken çuditshëm thonjtë? Thonjtë COVID njihen gjithnjë e më shumë kur thonjtë rriten pas infeksionit dhe kjo rritje rikuperohet duke lënë një vijë”, tha Dr. Tim Spector, studiues kryesor në studimet “Predict”.

Por kjo simptomë nuk është e kufizuar në njerëzit me COVID-19. Kjo gjendje e quajtur “Beau lines” mund të zhvillohet te njerëzit pas një infeksioni viral. Gjendja ndodh kur rritja e thonjve ndalet.

“Linjat e Beau shfaqen kur ka një ndërprerje të rritjes së thonjve”, tha Dr. Michele S. Green, një dermatologe në Spitalin Lenox Hill në Neë York.

Green shpjegoi se ka një numër arsyesh pse shfaqen linjat Beau, të tilla si sëmundja, dëmtimi ose ekspozimi ndaj disa faktorëve të mjedisit.

“Pamja e tyre nuk është gjithmonë treguese e një shqetësimi më të madh shëndetësor,” shtoi ai.

Anomalitë e thonjve mund të tregojnë një sëmundje themelore ose sistemike

“Pamja vizuale e thonjve dhe thonjve të këmbëve mund të tregojë një sëmundje themelore sistemike”, shkruan autorët e studimit.

COVID-19 nuk shkakton gjithmonë linja Beau.

I pyetur nëse ka ndonjë simptomë të COVID-19 që mund të shkaktojë linja Beau, Green tha se gjendja mund të ketë lidhje me sëmundje që shkaktojnë ethe.

“COVID mund të shkaktojë një rritje të temperaturës së trupit, e cila mund të kontribuojë në formimin e këtyre skajeve të thonjve”, tha ai.

Ai shtoi se kjo simptomë mund të marrë shumë kohë për tu shfaqur dhe ndonjëherë nuk shfaqet fare.

“Mund të duhen disa muaj pas fillimit të sëmundjes që linjat e Beau të shfaqen dhe ato mund të mos shfaqen fare pavarësisht COVID,” tha Green.

Ai theksoi se linjat Beau nuk janë unike për COVID-19 dhe se çdo lloj sëmundje sistemike mund të prishë rritjen normale të thonjve dhe të çojë në shfaqjen e linjave Beau.

“Diabeti, pneumonia dhe mungesa e zinkut janë vetëm disa nga kushtet e tjera që mund të çojnë në zhvillimin e linjave të Beau,” vazhdoi ai.

“Ka disa gjëra për të trajtuar pamjen e linjave Beau,” tha ai. “E gjithë gozhda do të rritet dhe do të zëvendësohet brenda 6 muajsh, që do të thotë se nëse adresohet shkaku kryesor i linjës ose linjave Beau, ato do të zhduken vetë me kalimin e kohës.”

Sidoqoftë, ai paralajmëroi se nëse vijat shfaqen më shumë, është më mirë të caktoni një takim me një dermatolog.