Pjepri (cucumis melo) është një frut barishtor me një kërcell fleksibël, që i përket familjes së cucurbitaceae, shkruan ilgiornale.it. Origjina e tij është ende e panjohur, por sot prodhuesit më të mëdhenj të pjeprave janë Turqia, Egjipti dhe Irani. Varietetet më të zakonshme të verës janë dy: reticulatus dhe cantalupensis. Forma është e rrumbullakët ose vezake, lëkura mund të jetë e lëmuar ose rrjetëzuese, aromatike dhe e ëmbël dhe ngjyra mund të ndryshojë nga portokalli në të verdhë, në varësi të varietetit. Pjepri është një frut freskues dhe ​​diuretik dhe është i pasur me substanca antioksiduese dhe antiinflamatore.

Pjepri gjithashtu është i pasur me vitamina, A dhe C, të cilave u atribuohet veprim antioksidant, niacinë, vitaminë K, vitamina B dhe minerale, përfshirë kalium, kalcium, fosfor, natrium, hekur dhe magnez. Vitamina A i jep pjeprit një veprim mbrojtës në shikim, me një veprim parandalues ​​kundër degjenerimit makular, një sëmundje që prek sytë me rritjen e moshës.

Pjepri është gjithashtu i çmuar për shikimin falë pranisë së karotenoideve, në veçanti zeaksantinës, të cilat ndihmojnë në mbajtjen e retinës të shëndetshme dhe mbrojnë sytë nga dëmtimet e shkaktuara nga rrezet UV. Përmbajtja e lartë e pjeprit në Vitaminë C mbron nga sulmi i viruseve dhe baktereve pasi stimulon sistemin imunitar.
Kalciumi dhe fosfori janë të rëndësishëm për forcimin e kockave dhe dhëmbëve, ndërsa fibrat që përmbajnë e bëjnë atë të ketë një efekt të lehtë laksativ.