Një sistem i vazhdueshëm i presionit të ulët mbi Europë i ka dhënë kontinentit pranverën më të ftohtë që nga viti 2013, sipas të dhënave nga Shërbimi i Ndryshimit të Klimës ”Kopernik” të BE-së. ”Temperatura mesatare nga marsi në maj ishte 0,45 gradë Celsius nën mesataren e vitit 1991 deri në vitin 2020”, njoftoi agjencia ”Reading”, me qendër në Angli.

”Në pjesën më të madhe të Europës, u matën temperatura nën mesataren afatgjatë”, theksoi ai. “Në maj 2021, pjesa më e madhe e Europës përjetoi temperatura nën mesatare me qendrën e anomalisë së temperaturës të vendosur mbi Gjermaninë”, theksoi një deklaratë nga ”Kopernik”.

Muaji u karakterizua nga kushtet e motit ciklonik jashtë sezonit që rezultuan në Gjermaninë që të ketë majin më të ftohtë që nga viti 2010 dhe temperaturat maksimale në Britaninë e Madhe janë ndër më të ulëtat e regjistruara. Globalisht, studiuesit regjistruan temperatura më të larta në maj sesa mesatarja afatgjatë. Maji ishte 0,26 gradë Celsius më i ngrohtë se mesatarja për 20 vitet e fundit.