Fundi i shekullit të 19-të është periudha e parë ku regjistrat amerikane flasin për lëvizjet e para migratore të shtetasve shqiptarë në Shtetet e Bashkuara. Migrantët e huaj që vinin përtej Atlantikut kishin si pikë kryesore hyrëse Ishullin “Ellis” në Nju Jork ku dhe regjistroheshin të dhënat e tyre. Ndër qindra mijëra migrantëve të mbërritur në ishull, në atë vend ruhet ende sot e kësaj dite në Muzeun e ishullit një pasaportë e një shtetase të moshuar shqiptare, e cila kishte mbërritur në ishullin Ellis në 1928./Lexo.com.al/e.c.