Beograd, 30. oktobra 2020.- Predsednik Srbije Aleksandar Vucic ucestvovao je danas putem video-linka na konferenciji Mali Sengen.Na konferenciji pored Vucica, ucestvovali su i predsednik Vlade Republike Albanije Edi Rama i predsednik Vlade Republike Severne Makedonije Zoran Zaev.FOTO TANJUG/ INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV", fotografija niske rezolucije/ nr

Në kuadër të Minishengenit Ballkanik, këtë të martë tre liderët e Shqipërisë, Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë kanë zhvilluar një takim online.

Mediat serbe bëjnë me dije se në këtë takim sipas kabinetit të Vuçiç është diskutuar për hapat e mëtejshëm në bashkëpunimin rajonal, si një proces jetësor për përparimin e Ballkanit Perëndimor dhe rrugën Evropiane në tërësi.

Ndër të tjera liderët kanë rënë dakord se vendet e Ballkanit Perëndimor kanë nevojë për anëtarësim në BE, por që Bashkimi Evropian gjithashtu ka nevojë për Ballkanin Perëndimor, pasi rajoni është i rrethuar nga kufijtë e BE dhe vendet që aspirojnë anëtarësimin ndajnë vlerat e përbashkëta Evropiane.

Gjithashtu theksohet se presidenti i Serbisë dhe Kryeministrat e Shqipërisë dhe Maqedonisë Veriore kanë shprehur dëshirën që katër liritë evropiane, lëvizja e njerëzve, mallrave, shërbimeve dhe kapitalit, të fillojnë të zbatohen sa më shpejt të jetë e mundur në të gjithë rajonin, dhe që në këtë kontekst do të ofrojë mbështetje të plotë Samitin e Procesit të Berlinit, më 5 korrik.

Ndërkohë kujtojme qe Kosova ka refuzuar ftesën për të marrë pjesë në këtë takim. Kosova nuk e njeh “Shengenin Ballkanik” dhe nuk ka marrë pjesë në asnjë nga takimet e zhvilluara.