Hora e Arbëreshëve, një vatër shumë e rëndësishme e ruajtjes dhe zhvillimit të identitetit arbëresh në Itali, ka pritur evente shumë të rëndësishme për gjuhën dhe kulturën arbëreshe. Në ngjarje e tillë është regjistruar në vitin 1968 në Horën e Arbëreshëve ku dhe u zhvillua Kongresi Ndërkombëtar i Studimeve Shqiptare. Kjo ngjarje madhore mblodhi personalitete të shumta më 28 nëntor dhe 1 dhjetor 1968./Lexo.com.al/e.c.