Nga Harry Enten/ Samiti i nivelit të lartë javën e kaluar midis Presidentit Joe Biden dhe Presidentit rus Vladimir Putin ishte dukshëm i ndryshëm nga takimet midis Putin dhe paraardhësit të Biden, Donald Trump. Ish-presidenti u konceptua kryesisht si miqësor me Putin, ndërsa Biden definitivisht jo. Në fakt, Trump ishte aq miqësor me Putin, saqë mori një çështje (Rusinë) që ishte ose bipartizane ose një çështje në të cilën republikanët ishin më s keptikë dhe e ktheu atë në një partizane, me republikanët që u bënë më të prirur të ishin në anën e Rusisë. Kjo vlen edhe sot.

Le të fillojmë me vlerësimet themelore të favorizimit. Një e katërta (25%) e republikanëve e shikuan Rusinë në mënyrë të favorshme në një sondazh të Gallup të kryer në shkurt. Vetëm 16% e demokratëve e bënë këtë. Kjo është afërsisht e njëjtë me atë të vitit të kaluar kur 27% e republikanëve dhe 16% e demokratëve kishin një pamje të favorshme ndaj Rusisë. Për ta parë këtë 25% të republikanëve që e pëlqejnë Rusinë në perspektivë, vetëm rreth 10% e republikanëve kanë një pamje të favorshme të Biden në sondazhet e Gallup. Ndarja partizane ndaj Rusisë është shumë e ndryshme nga ajo që kishim parë më parë. Nga 1974 në 1994 dhe 2013 në 2016 në të dhënat e Gallup dhe General Social Survey, demokratët dhe republikanët pothuajse gjithmonë kishin të njëjtin vlerësim të favorshëm të Rusisë (ose Bashkimit Sovjetik), transmeton lexo.com.al.

Diferenca maksimale (afër fundit të L uftës së Ftohtë në 1985) ishte kur demokratët kishin 7 pikë më shumë gjasa të kishin një pikëpamje të favorshme për Bashkimin Sovjetik sesa republikanët. N darja partizane vlen për vetë Putin-in. Ashtu si me Rusinë, amerikanët e të gjitha linjave nuk kanë pasur shumë besim te Putin që të bëjë gjërat e duhura në çështjet botërore në vitet e fundit. republikanët, megjithatë, kishin më shumë të ngjarë të kishin më pak besim (80%) sesa demokratët (74%) në 2015, sipas Qendrës Kërkimore Pew.

Këtë vit, demokratët kishin 9 pikë më shumë gjasa të shprehnin mungesën e besimit (87%) ndaj Putin sesa republikanët (78%). Ky 78% është vetëm pak më i k eq se 72% e republikanëve që nuk kanë besim në aftësinë e Biden për të bërë gjënë e duhur në punët botërore. Në të vërtetë, ashtu si me Rusinë si një e tërë, sondazhe të tjera tregojnë se republikanët kanë më shumë gjasa të kenë një pamje të favorshme për Putin sesa Biden, transmeton lexo.com.al.

Duke vendosur pikëpamjet ndaj Rusisë në perspektivën botërore të amerikanëve, Gallup ka pyetur amerikanët se kush është a rmiku më i madh i Shteteve të Bashkuara që nga viti 2001. N darja partizane në sondazhin e këtij viti për Gallup ishte më e madhja në 20 vitet e fundit, me 47% të demokratëve që thonë Rusia dhe vetëm 6% e republikanëve që thonë të njëjtën gjë.

Në vitin 2016, demokratët dhe republikanët e panë Rusinë në të njëjtën mënyrë. Rreth 15% e amerikanëve (16% e republikanëve dhe 14% e demokratëve) treguan se ata e shihnin Rusinë si a rmikun më të madh të Amerikës. Në fakt, një ekzaminim i të dhënave të Gallup zbulon se kurrë nuk kishte një ndryshim prej më shumë se 3 pikësh midis mënyrës se si demokratët dhe republikanët e shikonin Rusinë midis 2001 dhe 2016, transmeton lexo.com.al.

Kur bëhet fjalë për atë që të bëhet në lidhje me Rusinë, demokratët (50%) kanë shumë më shumë gjasa të thonë se duhet ta bëjmë k ufizimin e fuqisë së tyre një përparësi kryesore sesa republikanët (33%) në sondazhet e Pew. Kjo është në thelb e njëjtë me atë që ishte dy vjet më parë kur n darja ishte 52% e demokratëve dhe 32% e republikanëve që argumentonin se ne kishim nevojë për të k ufizuar fuqinë dhe ndikimin e tyre.

Siç theksoi William Saletan i Slate, kjo ka pasur ndikime të mëdha në lidhje me atë që duan amerikanët të bëjmë në politikën e jashtme. Më pak republikanë (60%) duan që ne të mbajmë përkushtimin tonë ndaj NATO-s ose ta rrisim sesa në çdo moment që nga viti 1974, sipas Chicago Council on Global Affairs. Demokratët, ndërkohë, kanë një nga mbështetjet e tyre më të larta për angazhimin e NATO-s në 45 vitet e fundit. Putin, natyrisht, nuk është adhurues i NATO-s, transmeton lexo.com.al.

Pyetja është se çfarë ndodh në vitet e ardhshme ndërsa largohemi më shumë nga koha e Trump në detyrë. Interesante është se amerikanët kanë zhvendosur mendimin e tyre më shumë për Rusinë në 20 vitet e fundit sesa shumica e vendeve të tjera me të cilat kemi pasur marrëdhënie a rmiqësore si Irani dhe Koreja e Veriut. Në fillim të shekullit, shumica e amerikanëve kishin në të vërtetë një pamje të favorshme për Rusinë. Është të paktën e mundur që me pak kohë më shumë dhe një president tjetër, mendimet mund të ndryshojnë përsëri./CNN/Lexo.com.al/e.c.