A ju dhembin gjunjët? Shumë vetave u ndodh të ndiejnë një ndjesi dhimbjeje në gjunjë, një kambanë alarmi që duhet të çojë në një pushim të shëndetshëm dhe të këndshëm.

Ndonjëherë, në fakt, nuk mendojmë se këmbët tona na mbështesin fjalë për fjalë dhe, për këtë arsye, është gjithmonë mirë të kujdesemi për çdo pjesë të tyre, përfshirë nyje, shkruhet në faqen e internetit pazienti.it.

Para së gjithash, mos e neglizhoni gjendjen dhe kontaktoni, nëse është e nevojshme, një specialist, për të parandaluar përkeqësimin e tyre duke shkaktuar gjithashtu disa vështirësi në ecje.

Megjithatë, qëndrimet e këqija janë të dukshme (madje edhe me një shikim të shpejtë) dhe kjo është arsyeja pse të jesh i vetëdijshëm për to dhe t’i shmangësh ato nuk është aq e vështirë. Dhe, për të kuptuar më mirë se si ta bëjmë atë, le të përqendrojmë lupën në gju dhe anatominë e tij.

Si është i kompozuar gjuri?

Gjuri është një nyje e vendosur në qendër, midis ankës dhe kyçit të këmbës. Ekzistojnë dy kocka kryesore që bashkohen në gju: femuri (kofsha) dhe tibia (këmba).

Në pjesën e përparme, ndodhet patella, funksioni i rëndësishëm i së cilës është të mbrojë gjurin dhe të nxisë veprimin e muskulit të vendosur përpara kofshës, gjatë zgjatjes së këmbës. Ndër strukturat që janë ende pjesë e gjurit janë:

Kërciri, një ind mbrojtës, i aftë të kufizojë fërkimin në nyje
Të dy meniskët, jastëkët thithës të goditjeve, nxisin lëvizjen dhe mbrojnë gju
Lidhjet, të rëndësishme për stabilitetin
Kapsula e përbashkët, fibroze, e cila lubrifikon të gjithë nyjen
Mos harroni se gjuri, duke qenë kaq i ekspozuar, mund të pësojë lehtësisht trauma të drejtpërdrejta të tilla si rënie, kontraste ballore ose anësore, ndrydhje e tjerë.

Sa na ndihmon pozicionimi i mirë i tij?

Po, pozicionimi mund të ndihmojë. Jo të gjithë e dinë se ekzistojnë ushtrime ribalancuese posturale që trajtojnë problemin, pa vepruar drejtpërdrejt në zonën e dhimbjes së lokalizuar.

Terapisti posturolog, për shembull, do të hetojë lokalizimin e dhimbjes dhe, mbi të gjitha, shkakun, duke përshkruar kështu ushtrime dhe manovra për të ekuilibruar tensionin muskulor të pranishëm.

Në disa raste, mund të jetë e nevojshme të forconi muskujt, për një ekuilibër të ri. Por jo vetëm kaq, për mirëqenien e nyjeve, një shtesë shtesë dietike mund të jetë gjithashtu e dobishme.