Presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen dhe Komisioneri për Fqinjësinë dhe Zgjerimin, Olivér Várhelyi, morën pjesë në Samitin e Ballkanit Perëndimor në kontekstin e të ashtuquajturit ‘Procesi i Berlinit’.

Samiti mblodhi së bashku për tetë herë Kryetarët e Shteteve të qeverive nga Ballkani Perëndimor dhe homologët e tyre nga nëntë Shtete Anëtare të BE-së, përfaqësues të nivelit të lartë të BE-së dhe Mbretërinë e Bashkuar, për të përparuar në bashkëpunimin e tyre rajonal dhe agjendën e integrimit evropian. Takimi virtual u organizua nga kancelarja gjermane Angela Merkel.

Gjatë Samitit, Komisioni rikonfirmoi angazhimin e tij për bashkëpunim dhe mbështetje për rajonin në rimëkëmbjen e tij pas-pandemike përmes Planit Ekonomik dhe të Investimeve, duke u përqendruar në investime të tranzicionit të gjelbër dhe dixhital, lidhje të lëvizjes inteligjente, energji të qëndrueshme, infrastrukturë dixhitale dhe biznes zhvillimi i sektorit dhe kapitali njerëzor, përfshirë rininë. Komisioni bëri gjithashtu thirrje për përparim të mëtejshëm në integrimin ekonomik të rajonit për të korrur përfitimet e plota të investimeve të planifikuara.

Presidentja e Komisionit, Ursula von der Leyen, në fjalën e saj të hapjes, tha se prioritet ynë i parë është të përshpejtojmë agjendën e zgjerimit në të gjithë rajonin dhe të mbështesim partnerët e Ballkanit Perëndimor.

‘Prioriteti ynë i parë është të përshpejtojmë axhendën e zgjerimit në të gjithë rajonin dhe të mbështesim partnerët tanë të Ballkanit Perëndimor në punën e tyre për të kryer reformat e nevojshme për të përparuar në Evropën e tyre. rrugë. Por angazhimi ynë me Ballkanin Perëndimor shkon përtej kësaj, dhe Procesi i Berlinit ka shërbyer si një inkubator për shumë iniciativa që tani janë bërë një pjesë integrale e politikës së BE-së ndaj rajonit. Së bashku ne kemi vendosur kursin për një Evropë më të qëndrueshme, më dixhitale dhe më elastike’.- tha Ursula von der Leyen.