epa03364117 US singer Lady Gaga holds her dog named Fozzi as she arrives at the airport in Vienna, Austria, 17 August 2012. Lady Gaga will perform a concert at Wiener Stadthalle on 18 August. EPA/ANDREAS PESSENLEHNER

Italianët Valentino Rossi, Fabio Grosso, Gigi Riva, Giuseppe Rossi dhe Mariolino Corsi mes atletëve; Paola Turci dhe Marco Castoldi, në mesin e muzikantëve. Dhe në botë? Lady Gaga, Justin Bieber, Paul McCartney, Jennifer Lawrence. Midis drejtuesve, Bill Gates, Steve Forbes, Henry Ford, David Rockefeller, Lou Gerstner (ish-president i IBM dhe tani kreu i fondeve të investimeve) dhe ish-presidenti amerikan Barack Obama. Lista e emrave të shquar që mbushin radhët e personave mëngjarashë, domethënë ata që përdorin gjerësisht dorën e majtë, është e madhe.

Pikërisht këtyre u është kushtuar edhe një ditë ndërkombëtare, 13 gusht. Ideja e një ditë të tillë u krijua në mënyrë që veçantia e përdorimit të dorës së majtë në një mënyrë mbizotëruese të konsiderohet si një burim shtesë dhe jo një defekt, siç besohej në të kaluarën. Për të thyer klishetë, që ende duket se vazhdojnë në familjet në të gjithë botën, lindi Dita Ndërkombëtare e Mëngjarashëve, një ngjarje e themeluar zyrtarisht nga klubi londinez “Lefthanders International” në 1992 dhe me origjinë nga një ngjarje e përsëritur që daton nga 1973.

Personat mëngjarashë kanë simetri dhe komunikim më të mirë midis dy hemisferave të trurit, sesa ata që përdorin dorën e djathtë dhe kjo u mundëson atyre të përshtaten më shpejt me ndryshimet dhe rrethanat e papritura.

Kjo aftësi, gjithashtu, i ndihmon ata që të kenë ide origjinale shumë më lehtë, një koeficient inteligjence më të lartë dhe aftësi më elokuente, sipas klubit anglez “Lefthanders International”. Midis mëngjarashëve me aftësi intelektuale dhe artistë superiorë ndaj të tjerëve, janë edhe Aristoteli, Frederick Nietzsche, Alan Turing dhe Michelangelo, MC Escher, Matt Groening (krijuesi i Simpsons); super atletët John McEnroe, Pele, Martina Navratilova dhe, sigurisht, Fred Astaire, Charlie Chaplin, Oprah Winfrey dhe Robert De Niro.