Policët kanë paralajmëruar përdoruesit e telefonit që të heqin menjëherë tetë aplikacione nga pajisjet e tyre – përfshirë programet e përdorura për sfondin e ekranit dhe mesazhet nga frika e një programi të rrezikshëm Joker. Malëare me qëllim të keq mund të shkaktojë kaos në çdo pajisje që infekton dhe ka aftësinë për të instaluar spyëare të fshehur dhe për të krijuar abonime mashtruese që kushtojnë 240 £ çdo vit. Google ka fshirë tetë aplikacionet nga Play Store, Auxiliary Message, Element Scanner, Fast Magic SMS, Free CamScanner, Go Messages, Super Message, Great SMS, dhe Travel Wallpapers që mund të mbeten ende në disa pajisje.

Virusi Joker mund të ketë qasje në shumë informacione private, përfshirë tek mesazhet me tekst dhe kontaktet, raporton The Express. Por kërcënimi i tij kryesor është financiar dhe telefonat me virus do të abonohen në mënyrë të hollësishme në faqet e internetit që paguajnë një tarifë abonimi. Në një postim në llogarinë e saj, Policia belge tha: Paralajmërim! Virusi Joker është kthyer në mjedisin Android. Ky malëare është vërejtur në tetë aplikacione nga Play Store të cilat ndërkohë janë fshirë nga Google, por nëse keni ndonjë prej tyre të instaluar, hiqeni sa më shpejt të jetë e mundur.

Ky softuer i rrezikshëm u shfaq për herë të parë në vitin 2019, por ekspertët kanë paralajmëruar përdoruesit e telefonit që të jenë të vëmendshëm pasi po kthehet në shkatërrues. Zimperium, një kompani e sigurisë celulare, thotë se ka parë mbi 1.000 mostra të reja të Joker që nga raporti i tij i fundit mbi problemin në vitin 2020. Kriminelët kibernetikë gjithmonë përshtaten për të gjetur mënyra të reja për të infiltruar histori me virusin e tyre.

“Trojanët Joker janë aplikacione Android me qëllim të keq që janë njohur që nga viti 2017 për kryerjen e famshme të mashtrimit të faturave dhe pajtimin e përdoruesve në shërbime premium”, paralajmëroi Zimperium. Kjo metodë është përfitim financiar për kriminelët kibernetik, shpesh nën hundën e viktimës deri shumë kohë pasi paratë janë zhdukur”, ka thënë kompania. Për të qëndruar të sigurt, përdoruesit e Android duhet të shkarkojnë aplikacione vetëm nga burime të besuara, të mos klikojnë kurrë në linqe të marra përmes mesazheve.