Ekspertët kanë zbuluar se njerëzit me diabet janë në rrezik më të lartë për të kapur Covid-19 dhe gjithashtu, ata kanë më shumë gjasa të sëmuren rëndë.

Njerëzit me diabet tip 2 janë në rrezik më të lartë të vde kjes

Në hulumtimin e fundit i cili u prezantua në takimin vjetor të Shoqatës Evropiane për Studimin e Diabetit (EASD), rezultatet kanë treguar se karakteristika të caktuara (të njohura edhe si bashkë-sëmundshmëri) mund të vënë disa njerëz me diabet në rrezik më të lartë të sëmundjeve të rënda se sa të tjerët. Në studim, studiuesit kanë deklaruar se njerëzit që janë diagnostikuar me diabet të tipit 2 kishin 2.5 herë më shumë gjasa të vdi snin brenda shtatë ditëve nga pranimi në spital sesa ata me lloje të tjera të diabetit. Duke folur për arsyen prapa kësaj, studiuesit thanë, “Kjo mund të jetë sepse diabeti i tipit 2 zakonisht ndodh tek njerëzit e moshuar dhe mund të shoqërohet me kushte të tjera shëndetësore të qëndrueshme, duke i vënë ata në rrezik më të lartë”, shkruan TheHelthsite.

Pacientët me infuzione të insulinës janë më të rrezikuar

Studimi gjithashtu theksoi se ata pacientë me diabet që kishin infuzione të insulinës kanë gjysmën e gjasave për të vdekur sesa ata që nuk kishin nevojë për insulinë IV. Studimi tregon se kontrolli më i mirë i sheqerit në gjak mund të përmirësojë pacientët me simptoma të rënda të infeksionit. Studimi i fundit përfshiu 1,004 pacientë me COVID me një moshë mesatare 74.1. Rreth 7.5% e këtyre pacientëve u pranuan në ICU (Njësia e Kujdesit Intensiv) dhe 24% vd iqën brenda shtatë ditëve nga shtrimi në spital.

Sëmundjet kronike të veshkave gjithashtu mund të rrisin rrezikun e vde kjes

Pacientët që vuajnë nga sëmundje kronike të veshkave janë gjithashtu në rrezik të përjetojnë rezultate të rënda të infeksionit. “Pacientët me çrregullime kronike të veshkave të cilët janë në grupmoshën nën 70 vjeç kanë 2.74 herë më shumë rrezik të vuajnë nga simptoma të rënda të COVID-19,” citoi të thoshte një studiues. “Sipas disa studimeve, pacientët me sëmundje të veshkave diabetike kanë një gjendje pro-inflamatore kronike dhe disregulim imunitar, duke e bërë të vështirë” luf timin “e virusit në krahasim me dikë që ka një sistem imunitar që funksionon siç duhet,” tha Llanera, e cila kohët e fundit ka u transferua në Kolegjin Imperial në Londër.

Ai më tej vuri në dukje se receptorët ACE2 janë të rregulluar në veshkat e pacientëve me sëmundje të veshkave diabetike. Këto janë molekula që lehtësojnë hyrjen e SARS-COV-2 në qeliza. Kjo mund të çojë në sulm të drejtpërdrejtë të veshkave nga virusi, ndoshta duke çuar në rezultate më të këqija të përgjithshme.