Rreth gjysma e popullsisë së përgjithshme në botë vuan nga një sëmundje kronike. Disa nga më të zakonshmet në mesin e tyre janë – diabeti, hipertensioni ose presioni i lartë i gjakut, sëmundjet kardiovaskulare, etj. A keni menduar ndonjëherë se çfarë i shkakton këto gjendje tek ju? Ajo që hani ka rëndësi.
Po, sipas ekspertëve kripa është një nga shkaktarët kryesorë e ketyre kushteve shëndetësore. Konsumimi i tepërt i kripës në dietën tuaj të përditshme mund të ketë disa efekte të pakëndshme në shëndetin tuaj të përgjithshëm, si në afat të shkurtër ashtu edhe në atë afatgjatë.
Kripa përbëhet nga 40% natrium dhe 60% klorur. Është një nga erëzat e zakonshme që përdoret në ushqim për të rritur shijen. Sidoqoftë, këtu ka diçka të rëndësishme për t’u vënë në dukje. Marrja e shumtë e kripës mund të jetë e keqe për shëndetin tuaj. Pra, sa kripë duhet të konsumoni në ditë? Ekspertët sugjerojnë që nuk duhet të hani më shumë se 6g kripë në ditë (të rriturit) dhe për foshnjat, numri është 2g.
A mund të çojë kripa në diçka serioze? Po, të hash shumë kripë është si të ftosh disa komplikime të pakëndshme dhe të padëshiruara. Jo vetëm në një afat të shkurtër, konsumi i tepërt i kripës në ditë mund të shkaktojë disa nga efektet e rënda afatgjata shëndetësore të cilat duhet t’i dini. Këtu është një listë e sëmundjeve të tilla së bashku me shenjat e tyre paralajmëruese.
Presioni i lartë i gjakut-Presioni i lartë i gjakut ose Hipertensioni është shumë i zakonshëm tek të rriturit. Sidoqoftë, tani kushtet mund të shihen edhe tek të rinjtë. E gjitha falë stilit të jetesës jo të shëndetshme dhe zakoneve të dobëta të të ngrënit. Shumë kripë në vaktin tuaj mund të bëjë që një vëllim më i madh gjaku të rrjedhë nëpër enët e gjakut dhe arteriet tuaja. Kjo çon në një rritje të papritur të presionit të gjakut të trupit i cili ndonjëherë mund të bëhet fatal. Disa nga shenjat paralajmëruese të presionit të lartë të gjakut janë – dhimbje koke kronike, gjakderdhje nga hunda, dhimbje gjoksi, vështirësi në frymëmarrje, etj.
Rrit rrezikun tuaj për kancer-Po, të hash shumë kripë çdo ditë gjithashtu mund të çojë në një rrezik më të lartë të zhvillimit të kancerit të stomakut. Sipas ekspertëve, dietat e pasura me kripë mund ta bëjnë një person më të prekshëm ndaj kancerit të stomakut duke shkaktuar ulcera në stomak ose inflamacion brenda stomakut ose mukozës së tij. Disa nga simptomat paralajmëruese të kancerit të stomakut janë – nauze, dhimbje stomaku, dispepsi, humbje e oreksit, etj.
Mund të shkaktojë sëmundje kardiovaskulare-Siç u diskutua më lart, marrja e tepërt e kripës mund të çojë në një rritje të papritur të presionit të gjakut, e cila në këmbim mund të shkaktojë një sulm në zemër ose sëmundje të rënda kardiovaskulare. Disa nga simptomat paralajmëruese të këtyre sëmundjeve serioze kardiovaskulare janë – dhimbje kronike në gjoks, palpitacion, marramendje, vështirësi në frymëmarrje, etje, rrahje të pabarabarta të zemrës, etj.